Прочитај ми чланак

ОТКУД ДВА „ПРАЈДА“ У БЕОГРАДУ? Јун и септембар нису исто

0

Београд -- Организатори "Параде поноса" најавили су окупљање овог викенда у Београду, а истовремено организатори "Прајда 2017" подсећају да је тај догађај у септембру.

У питању су две одвојене манифестације иза којих стоје различити организатори, међу којима је и у прошлости било трзавица.

Јунски Прајд викенд у оквиру ког ће бити одржана „Парада поноса“ организују удружења Егал, Лоуд&Qуеер и Геј лезбејски инфо центар, која су критиковала организаторе „септембарског Прајда“ прошлих година.

Они тврде да та манифестација није инклузивна, односно да се не организује за добробит ЛГБТ заједнице већ за госте из света политике, дипломатског кора и остале. Такође, протеклих година су се чуле и оптужбе да постоји лични интерес организатора „Прајда“.

Представници удружења су више пута наводили и да нису добили позив да буду део септембарског Прајда, који је одржаван уз велике мере обезбеђења, а прошле године је привукао неколико стотина посетилаца.

Зато су та удружења навела да ће Парада поноса у суботу 24. јуна бити организована у форми протеста, да ће бити јасно изнети захтеви, „у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница“.

Како је саопштено, организатори шетњом настоје да укажу да је ЛГБТ пре свега родно, мањинско питање и да заступају и равноправност жена и мушкараца, те да истовремено и гласно иступају против мизогиније и свих облика кршења људских права припадница и припадника осетљивих друштвених група.

Како је раније најављено, манифестација се одржава како би се указало на то да је ЛГБТ заједница и даље маргинализована и на мети насилника.

На другој страни, директор за Европу међународне организације Цивил Ригхтс Дефендерс и један од организатора „традиционалног Прајда“ Горан Милетић, објавио је на Фејсбуку да је Прајд 2017 заказан за 17. септембар, а да „Прајд вик“ траје од 11. до 17. септембра.

„Свако има право да прави скуп какав жели и да скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса. То није лепо и морално, али је тако. Организаторима свих скупова којима је за циљ унапређивање положаја сваке дискриминисане заједнице желим све најбоље. Сви ми бирамо методе у које верујемо, а Београд Прајд се никада неће заснивати на нападима на оне са чијим се методама и радом не слажемо. Придружите нам се у септембру“, навео је он на свом профилу.

Међу одговорима се нашао и пост познатог ЛГБТ активисте Предрага Аздејковића, који стоји иза организације „јунског прајда“.

„А колико ви имена имате? Белграде Приде, Београд Прајд, Парада поноса… па, колега, има сто имена и не могу бити сва ваша“, навео је Аздејковић, након чега су двојица активиста разменили „жеље за успехом“.