Прочитај ми чланак

ГУЖВЕ У БЕОГРАДУ: Возачи сами траже пролаз, а ево куда и возити

0

Руте којима би требало да се заобиђу радови на Булевару ослобођења нико није планирао на време. Једина два алтернативна саобраћајна коридора воде преко Улице кнеза Милоша

РАДОВИ у Булевару ослобођења данима праве саобраћајни колапс у целом граду. Због мање коловозних трака које воде од Славије до Аутокоманде и обрнуто, возачи су тражили друге, алтернативне правце како би стигли до центра. У уторак су их, на тим другим путањама „сачекале“ колоне возила.

Мада су из Секретаријата за саобраћај дали информације о томе које су све улице затворене, које су постале једносмерне, где је паркирање забрањено, како и које су траке у Булевару проходне, грађани су остали ускраћени за савет стручњака којим рутама је могуће проћи. Зато су, поучени ситуацијом од понедељка, сами „мозгали“ куда, где и како најбрже да стигну на посао.

Секретаријат за саобраћај даје две могуће путање. Тако, за оне који са Вождовца иду у центар предлажу да возе улицама Милутина Ивковића – Кнеза Александра Карађорђевића – Кнеза Милоша. Онима који Јужним булеваром са Коњарника путују ка „срцу престонице“ саветују да уђу у Улицу Максима Горког, укључе се на ауто-пут и искључе ка Кнеза Милоша и тако стигну до центра. О другим проходним варијантама нема ни назнака.

Возачи су сами нашли неколико алтернатива. Тако, Вождовчани могу преко Аутокоманде и Јужног булевара да дођу до Улице Максима Горког, а одатле до Каленић пијаце и Синђелићевом улицом стигну до Булевара краља Александра. Постоји могућност да се Кумодрашком и Крушевачком, односно преко Лекиног брда, дође до Каленића, а онда неком од попречних улица уђе у Булевар краља Александра. Опција је и да се улицама Војислава Илића и Господара Вучића стигне до „Цветка“, па онда даље ка жељеном делу престонице.

И СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ РАДОВИ У ЦЕНТРУ ЗА следећу годину најављене су реконструкције улица Кнеза Милоша, Краљице Марије и Цара Душана. Тако ће обнова Булевара ослобођења и Славије бити добра лекција за све возаче, али и Секретаријат за саобраћај који би на време требало да понуди грађанима алтернативне руте.

Да се о алтернативним рутама за пролаз није на време промишљало, доказ је блокирани болнички круг Клиничког центра, односно улица које ка њему воде. Кола Хитне помоћи су у понедељак једва стизала до ове болничке установе, а на сву срећу животно угрожених због колапса није било.

Поучени искуством од понедељка, многи возачи избегавали су Славију, те је кружни ток био једва проходан, као и Немањина. Саобраћајни чепови у уторак су се стварали на Аутокоманди, ауто-путу и у Кнеза Милоша, које су многи користили како би избегли гужве у Булевару ослобођења.

АУТОБУСИ ИДУ БРЖЕ

ВОЗИЛА градског превоза кретала су се устаљеним рутама, али им је требало нешто дуже времена да стигну до одредишта – истичу из ГСП. – Аутобуси су од Аутокоманде до Славије возили двадесетак минута, десет минута краће него у понедељак. Мањих застоја било је у Кнеза Милоша и Булевару краља Александра, али су због жуте траке, аутобуси и туда пролазила брже него аутомобили.

СРЕЋА ДА ЈЕ СЕЗОНА ГОДИШЊИХ ОДМОРА

ДА су гужве око Славије почеле да јењавају, потврђују београдски таксисти. – Сви су тражили алтернативне правце, свој пут да што пре стигну до посла и центра. Гужви је било свуда, јер радови на једном месту створе гужве на других десет. Ипак, због годишњих одмора, осетно је мање људи на улицама. У поподневном шпицу се, тако, Бранковим мостом пролазило без проблема – кажу из „Београдског таксија“.