Прочитај ми чланак

НАШЕ ЖЕНЕ ОСВЕТЛАЛЕ ОБРАЗ: Српкиње највише порасле у Европи!

0

Срби се налазе у групи народа који су у последњих 100 година највише порасли у свету. Наше жене се налазе на четвртом, док су мушкарци на 17. месту у тој категорији.

Српкиње су порасле за читавих 15,7 центиметара, па су сада просечно високе 167,7, док су пре једног века имале 152 центиметра.

Наши мушкарци су порасли 13,2 центиметра, односно од просечне висине 167,4 догурали до 180,6 центиметара.

То су резултати до којих су дошли научници организације „НЦД Риск Фацтор Цоллаборатион“ у сарадњи са Светском здравственом организацијом, у оквиру студије која показује промену у висини људи широм света. Истраживачи су упоређивали 18-годишњаке рођене 1896. и 1996. године у 187 земаља.

Према подацима овог истраживања, у категорији жена највише су порасле даме из Јужне Кореје, за 20,1 центиметар, док у категорији мушкараца доминирају Иранци са 16,5 центиметара.

Један од водећих светских научника у овој области, Маџид Езати, рекао је да су људи постали знатно виши због спољних фактора као што су здравствена заштита, санитарни услови и исхрана.

Соња Павловић, научни саветник Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду, такође сматра да за овакве промене нису одговорни гени, али наглашава и да су се више размножавали виши људи.

„Што се тиче пораста висине представника појединих народа у последњих 100 година, за генетичке механизме је то исувише кратак период, али су наследне промене у фенотипу или на гену изазване механизмима различитим од мутација (епигенетички механизми) сигурно одговорни за тај феномен. Епигенетички механизми регулишу промене у активностима гена које нису последица промене у ДНК. Те промене представљају брз механизам којим организам реагује на сигнале из спољашње средине, и оне се наслеђују, објашњава Павловић.

Антрополози се слажу са мишљењима научника када је раст Срба у питању.

Према речима Милана Марковића, захваљујући бољим животним условима, а пре свега исхрани, савремени човек је порастао у односу на своје претке.

Бојим се да ова прича нема толико позитивну позадину јер је храна коју једемо све више пуна разноразних састојака који подстичу не само убрзани раст, већ и сазревање, па наша деца раније улазе у пубертет, а жене у менопаузу Милан Марковић, антрополог.

„Баке и деке наших бака и дека били су знатно нижи од нас. Нажалост, бојим се да ова прича нема толико позитивну позадину јер је храна коју једемо све више пуна разноразних састојака који подстичу не само убрзани раст, већ и сазревање, па наша деца раније улазе у пубертет, а жене у менопаузу. Ипак, чињеница је да су наши људи увек могли да се поносе висином, а идеални примери су великани попут Душана Силног“, закључује антрополог Марковић.