Прочитај ми чланак

ЛШ: Партизан неповлашћен, а ево и шта га чека на жребу ако прође Будућност

0

Пред шампионом Србије је двомеч са подгоричком Будућности, а већ сада знамо шта Партизан чека на наредном кораку и зашто ће морати "тежим" путем.

Шампион Србије у понедељак је сазнао име ривала са којим ће одмерити снаге у другом колу квалификација за Лигу шампиона. Партизан очекује двомеч са прваком Црне Горе, екипом подгоричке Будућности.

epa06036941 View of the balls containing the names of the soccer clubs, during the drawing of the games for the UEFA Champions League 2017/18 First and Second qualifying round, at the UEFA headquarters in Nyon, Switzerland, 19 June 2017. EPA/SALVATORE DI NOLFI

Може се рећи да је жреб био повољан за црно-беле, али ће на крају терен бити једино мерило квалитета. Међу навијачима већ влада блага еуфорија, размишља се и о томе шта Партизан очекује у трећем колу.

Јасно је да нема резона да се „трчи пред руду“, треба ићи корак по корак. Ипак, за оне који се питају зашто црно-бели не могу да буду повлашћени на жребу за треће коло нудимо објашњење.

Чињеница је да Партизан има бољи коефицијент од Славије из Прага и Виторула који се уз Олимпијакос укључују у треће коло квалификација. Црно-бели су у пројекцији трећи испод црте која дели носиоце и неносиоце али им никаква изненађења и елиминације фаворита не могу помоћи.

У чему је проблем?

Жреб за треће коло квалификација за Лигу шампиона заказан је за 14. јул, а то је датум који долази између прве и друге утакмице другог кола квалификација. То значи да Партизан жреб сигурно дочекује међу неносиоцима.

Сада већ можемо да констатујемо да ће црно-бели, у случају да елиминишу Будућност, у трећем колу за ривала моћи да добију следеће екипе.

Носиоци на жребу за треће коло квалификација за Лигу шампиона:
Олимпијакос (64.580)
Линфилд/Ла Фјорита – Селтик (42.785)
Хибернианс/ФЦИ Талин – Салцбург (40.570)
Жилина – Копенхаген (37.800)
Жалгирис – Лудогорец (34.175)
Алашкерт/Санта Колома – БАТЕ Борисов (29.475)
ИФК Марихамн – Легија (28.450)
Ф91 Дуделанж – АПОЕЛ (26.210)
Зрињски – Марибор (21.125)
Самтредија – Карабаг (18.050)

Клубови чији су коефицијенти наведени у заградама „вуку“ читав пар у групу носилаца, а то је врло битна информација јер може имати утицај на Партизан.

Шампион Србије ће пре завршетка другог кола квалификација сазнати ко су му евентуални противници али је сасвим могуће да него од клубова који су били неповлашћени на жребу за друго коло направи изненађење.

Како бисмо поједноставили даћемо пример. Партизан на жребу за треће коло извуче пар Зрињски – Марибор где је носилац шампион Словеније. Уколико Зрињски изненади онда би првак БиХ ишао на мегдан Партизану.

Таква ситуација је могућа и са осталим паровима и због тога је важно да црно-бели на жребу избегну Олимпијакос који се директно укључује у треће коло.

Када се подвуче црта важно је да црно-бели успешно обаве свој задатак у другом колу квалификација, а између првог и другог меча са шампионом Црне Горе причаћемо поново о овој теми.