СРПСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ У САРАЈЕВУ против Српске?!

42

Шта се то збива са опозиционим Савезом за промјене у РС, односно са представницима РС у заједничкој власти у Сарајеву? Српски министри у Савјету министара БиХ гласали су да оспоравање „геноцида у Сребреници“ буде кажњиво са 5-10 година затвора!!! Да ли је могуће да СДС – политичка странка која је била на челу националног покрета који је створио Републику Српску, свјесно ради на њеном рушењу? И какав је спољни контекст овог скандалозног геста?

Уочи избора 2014, СДС односно Савез за промјене (СЗП) критиковао је власт, конкретно Иванић-Додика, поред осталог, и зато што води политику конфронтације Српске са Федерацијом и свијетом. Односно да заоштравањем односа унутар БиХ и изван ње настоји да прикрије лоше социјално-економске резултате унутар РС. Можда је то, с обзиром на „Додикову реторику“, тј. његову склоност да на прву лопту жестоко узвраћа на сваку провокацију према РС и њему као предсједнику, ма одакле долазила, могло да изгледа и тачно. У бошњачком комшилуку, ЕУ и САД је добро примљено као основа за пројекат изборног рушења тврдоглаве власти у Бањалуци.

Пројекат није прошао јер су СНСД (са ДНС и СПРС) и Додик добили већину у РС, те посланика више у парламентарној скупштини у Сарајеву. Ипак, предизборно ширење руку према комшијама и свијету дало је резултат. СЗП је, и са послаником мање, СДА прихватио за коалиционог партнера у формирању заједничке власти на нивоу БиХ (Скупштина и Савјет министара). А Иванић је, како је недавно потврђено, бошњачким гласовима у РС побиједио за трочлано Предсједништво БиХ.

Како ће изгледати та коалициона инфериорност СЗП-а, показало се већ на конститутивној сједници Савјета министара када је аплаузом пропраћен програм премијера Звиздића да два ентитетска министарства пресели из Бањалуке у Сарајево. А онда је дошла СЗП-ова пасивна опструкција у Скупштини РС приликом гласања о референдуму о враћању правосуђа у надлежност ентитета. Па затим спор о механизму координације за преговоре са ЕУ, који је искључивао директну улогу власти у РС. А када је Бакир Изетбеговић „у име БиХ“ пред Судом у Хагу обновио тужбу против Србије за агресију и геноцид иза леђа Иванићу, овај је одлучно реаговао уз напомену да је већ и њему прекипјело. Повукао је послије тога лидер ПДП-а у СЗП-у неколико државничких потеза као што су постројавање српског пука АБиХ на прослави Дана РС и прекид комуникације са Инцком због поређења обиљежавања рођења РС са оним у Блајбургу.

Ови Иванићеви потези, међутим, више наликују пријеком Додику него конструктивној политици коју је он био најавио. Поставља се питање шта су резултати те његове „боље сарадње са комшијама и свијетом“, изузев повремених реакција на подвале друге стране. Са СДС-овим члановима у Савјету министара БиХ, међутим, нема баш никаквих дилема.

Власт опозицију, или опозиција власт често олако проглашава издајничком. Када се ради о старим и великим, моћним и стабилним државама које је реално тешко довести у питање, то се доживљава као само политички острашћена фраза. Када се то догађа у младим државама које многи споља и изнутра оспоравају, неке политичке одлуке, директно или индиректно, могу заиста да значе бити или не бити за њихов опстанак. Потези Мирка Шаровића и Драгана Мектића несумњиво спадају у ту категорију. О лику и дјелу овог посљедњег недавно је сличним поводом већ довољно речено. А када је ријеч о ветерану СДС-а, бившем предсједнику РС и српском члану Предсједништва БиХ, неки асоцирају бизаран догађај када је прије више од десет година под иностраним притиском поднио оставку на високу функцију, затим био и ухапшен и суђен, а потом исто тако изненада пуштен и рехабилитован.

Шаровић је не само члан ужег руководства СДС-а и министар спољних послова странке него и човјек који вуче све конце у њој. Једино се тако може објаснити да га се СДС није одрекла ни након дебакла на локалним изборима. А поготово да се ни под руководством новог шефа партија није дистанцирала од политике коју воде њени представници у Сарајеву ни по цијену даље компромитације међу чланством и бирачима. Гласањем против сваке критичке расправе о „геноциду“ у Сребреници под пријетњом тешке затворске казне, он није довео у питање само опстанак Српске као „геноцидне творевине“ и судбину своје странке која је, испада, политички предводила „геноцид“ него, ни годину пред изборе, и властиту политичку будућност. Изузев ако не рачуна на неки преокрет на линији пријетњи које споља стижу Републици Српској и њеном лидеру, првенствено од америчких дипломата и експерата из круга Клинтонових из „дубоке државе“.

Тако долазимо и до спољног контекста. Најновија етапа саге о „геноциду“ у Сребреници и његовој критичкој недодирљивости започела је британским предлогом резолуције у СБУН, коју је зауставио сада покојни руски амабасадор Ћуркин. Касније је из Лондона пуштена прича да је резолуцију иницирала добро удата бошњачка лобисткиња Нерминка Хељић како би се заташкао интерес Запада да стављањем тачке на преиспитивање „геноцида у Сребреници“ заштити алиби за сва непочинства чланица НАТО-а и САД у Српској и Србији. Али, ако им није успјело споља, преко Ист ривера, зашто не би покушали изнутра, дискретније и преко домаћих снага.

Да САД и ЕУ нису одустале од овог посла, повјереног Британцима као велемајсторима за ујдурме на Балкану, показала је необична акција Неле Кубуровић, министарке правосуђа у Србији која је наизглед из чиста мира и самоиницијативно предложила „закон о забрани преиспитивања геноцида уколико га донесе неки међународни суд“. У медијима и посланичкој дебати потрошени су силни контрааргументи о политички суицидним посљедицама по државу и о кршењу права на слободу научног истраживања, али је закон изгласан у Скупштини. Потоњи покушај Бакира Изетбеговића да Међународни суд правде донесе одговарајућу пресуду о геноциду није успио, али поред онога за злочине постоји у Хагу још међународних судова који би могли да активирају „Нелин закон“. А ономад је Европски парламент подржао Кандићкин РЕКОМ и сугерисао Србији „да предводи његово регионално оснивање, те да осуди све облике јавног негирања геноцида“.

Нећу експлицитно да повезујем исте или сличне иницијативе Кубуровићке, Кандићке, Хељићке, Изетбеговића, Шаровића и Мектића, а поготово да умишљам неког спољног координатора да не бих испао „теоретичар завјере“. Али, мора се рећи да постоји основана сумња о некој тајној вези јер је заиста необично да се у српским земљама и западном иностранству толики толико труде да запечате „истину о геноциду у Сребреници“, а истовремено мање брину за хрватски геноцид над Србима у Јасеновцу и турски над Јерменима. Добро, знамо да су усташе биле на истој страни са Нијемцима, да је Турска регионална велесила, а да су, како је незаборавно рекао Жак Ширак „Срби народ без вјере и закона, народ разбојника и терориста“. Али, сада су Срби, бар ови у матици, стуб мира и стабилности и трком грабе ка Бриселу.

А што се тиче оних у РС, против српских представника у Савјету министара БиХ огласио се и патриотски невладин сектор. По први пут бројна удружења бораца ’92-’95, цивилних жртава грађанског рата, војних инвалида, а требало би очекивати и да се јаве два универзитета и АНУРС, ако ништа у одбрану слободе научног истраживања. Младен Иванић се оградио од колега из СПЗ-а Шаровића и Мектића (СДС), као и његов министар спољних послова Црнадак (ПДП). Иванић није знао шта се спрема у Савјету министара БиХ, а Црнадак није био на сједници. Хоћу да им вјерујем, као и то да Вучић није имао довољно времена да пажљиво прочита „Нелин закон“.

На старту изборне године у РС, не календарске него временске, „међунардони фактор“ (практично САД) никада није био отвореније нарогушен на „мањи ентитет“, његову актуелну власт и посебно предсједника, те убрзано ради на дисциплиновању најнепослушније тачке региона. И, на тај начин, како показују све домаће и америчке сондаже јавног мњења, као и обично, само подижу рејтинг власти и обарају га код кооперативне опозиције. Да ли ће зато овог пута покушати нешто јаче преко ОХР-а, Уставног суда БиХ или Савјета министара у Сарајеву? Усвајање предлога закона о санкционисању сваког оспоравања геноцида завршило би у међународној стигматизацији РС као геноцидне творевине, са најгорим посљедицама. Иванић је, додуше, дао утјешну изјаву да за тако нешто неће бити довољно гласова, али то сигурно неће бити и посљедњи изазов са којим ће се наредних мјесеци суочити Српска.

 • Херцеговина

  Ја у ово не вјерујем, јесте да је СДС далеко од оне изворне партије која је и створила нашу државу Републику Српску, али оволико далеко не би отишли.
  Па сви знају да би ми, у случају да прође (а не море) овај приједлог закона тражили заштиту виталних националних интереса и ставили вето!

  • Stevan-Vd

   Herceg , znaš onu staru dobru kletvu “ Da bogda imao pa nemao „… E to je sada sa SDS… bili su na vlasti ,osnivači R.Srpske a danas su jedna skromna opoziciona stranka . Teško se podnosi kad padneš “ S KONJA na MAGARCA. Mislim da nije u redu raditi na štetu Srpskih interesa ,bez obzira na stranačka prepucavanja i netrpeljivost. Interes R . Srpske je na prvom mestu .

  • моћни Ђоле Јанговић

   Какве везе има овај сада СДС са оним под Момом и Радованом?
   Овај ваш гуслар Говедарица је тад носио кратке пантоле и гудио по такмичењима ка’ мали ђетић… а онда му се осладила пара, и ево га! Направи од СДС, Бакирову филијалу СДА…
   Па није он први ерцов који се истурчио… Не буди примењено, јел’…:)))

  • Херцеговина

   Сад не ваљају ни гусле ни Говедарица? Па гуди и ти, ако умијеш, ко ти брани…

  • Soko Sokolov

   Гусле ваљају, али Говедарица не ваља!!!!!!!!!!!!!
   Немој ми рећи да ти је Мектић добар, да ти је Шаровић (повратник из Хага, дошао са директивама) добар?

  • Херцеговина

   Говедарица је млад и још се учи политике, и за разлику од Шаровића и Мектића балије баш и немају за њега лијепе ријечи, што много говори.

  • Soko Sokolov

   Говедарица је млад, јесте, али и превише арогантан. Ако волиш своју земљу и свој народ, мораш осјетити и видјети чему све то води, без обзира колико ти је година. Ако то не види, онда му и није мјесто да буде први човјек странке. Нема он 5 година, него 41, а то и није баш млад је. То и није неко оправдање.
   Него ти њега браниш јер је из твог краја?

  • Т. Горски

   Брате,
   Овај несрећник није дорастао изазовима овог времена а ја мислим да је онај ко га је „довео“ то урадио срачунато.
   И прије њега а и сада ево праве такве потезе који нс неминовно наводе на закључак да је за ту скупину људи „круна старија од главе“,
   Хоћу да кажем, да је много примјера који наводе на закључак да се ради о скупини која је опасна по Републику Српску односно за сав србски народ.
   Ово су ствари са којима се нико не смије играти !

  • Soko Sokolov

   Ја те браних, а ти тако.
   Ниси слијеп да не видиш шта раде. Па зар не видиш колико се унутар СДС-а боре само за позиције,а многи га напуштају. Покушавали су да изведу народ на улице да сруше власт, не размишљајући о послиједицама штетним по Србе. Гдје год је градоначелник из СДС-а свашта се догађа у тој општини. Погледај Добој ( приступио заједници ТУРСКИХ општина), и његовог градоначелника Обрена Петровића, СДС-овац, свједочи лажно у против својих сабораца, у корист муслимана. Па и Вучуревић бивши градоначелник Требиња се једва одвојио од столице…….
   Херцеговац, разочарао си ме!

  • Херцеговина

   Рекох да не вјерујем, јер још ниђе не нађох вијест коју ође пласирају.
   Ако је истина, онда, наравно да је издаја, али поновићу, док није сигурно нећу да блатим људе.
   Обрена не коментаришем, то је већ познато.

  • Soko Sokolov

   Добро, нећу да те убјеђујем. Сигурно и ти имаш право на своје мишљење и ја га поштујем.
   Али реци ти мени, како опстаје Обрен Петровић и даље на мјесту градоначелника Добоја, као функционер СДС-а? Па послије његових испада свака нормална партија би га натјерала да поднесе оставку или би га сами истјерали. Не могу ништа, јар сви имају „ораха у џеповима“

  • Херцеговина

   За Петровића си у праву, сигурно неког држи за…
   Жалосно за СДС.

 • Pravedni Srbin

  Nepisano pravilo.Ako je Turčin krvav do lakata,poturica mora biti krvav do ramena…

 • don_kihot

  Ovo je gnusna podmetacina i laz. Objaviti ovakvu laz i nakaciti je na ledja stranci koja je stvarala RS boziji je grijeh. Ne znam kojom politikom je ovaj portal to objavio. Kecmanovicu i tvoj dosije je na stolu.

  • Soko Sokolov

   Нажалост, није лаж!
   Онај Мектић, полуписмена буздованчина, ни једну реченицу не може честито саставити, али „пуца“ по Р.Српској. Шаровић је повратник из Хага. СДС већ напуштају многи, пукли су, а оснивачи правог СДС-а, ограђују се од њих и покушавају обновити стару странку. НДП и Чавић је несорта, који је некада исто био СДС. Ако си СДС-овац, онда ти ник одговара, недостају ти Росинанте и Санчо.
   А што се тиче Кецмановића, немој тако, изузетно паметан и прави патриота.

  • Дуња

   Зашто се чита површно, није рекао да се догодило, већ да еунатоуса врше велики притисак да се догоди “ Да ли ће зато овог пута покушати нешто јаче преко ОХР-а, Уставног суда БиХ или Савјета министара у Сарајеву? Усвајање предлога закона о санкционисању сваког оспоравања геноцида завршило би у међународној стигматизацији РС као геноцидне творевине, са најгорим посљедицама. Иванић је, додуше, дао утјешну изјаву да за тако нешто неће бити довољно гласова, али то сигурно неће бити и посљедњи изазов са којим ће се наредних мјесеци суочити Српска.“

  • Т. Горски

   Иванић се до сада показао као много поштенији политичар од ових нових СДС-оваца.
   Ја га донекле и могу схватити ако му је циљ да „не таласа“ него да смирује ситуацију и на дискретан начин припрема терен да приједлог НЕЋЕ ПРОЋИ.
   Оно што ја не прихватам је да се наши политичари бацају дрвљем и камењем једни на друге па онда на изглед некаквим инаћењем пуштају да прођу врло штетне одлуке по Србску тј. Србе у цјелини.
   Тврдим одговорно да је таквима једини интерес властити „профит“ и ништа друго.
   Поздрав !

  • Soko Sokolov

   Није он поштенији, он је мудрији, препреденији и покваренији. Зна осјетити када је превише, па се „цурикне“.

  • Т. Горски

   Ма слажем се сестрице но она макар зна осјетити кад је превише, као што кажеш, а ови несретници не знају ни то него као глуве кучке само тјерају своје, нити шта чују нити шта виде.
   Мислим да ће их бирачи због тога поштено „наградити“ на следећим изборима.
   Поздрав !

  • моћни Ђоле Јанговић

   О чему ти трућаш човече? Чији су кадар ова два идиЈота Шаровић и Мектић? Слушаш ли ти немушта лупетања гуслара Говедарице, да ли си чуо последње изјаве Моме Крајишника и „оснивача СДС“ или си сад пао с Марса???
   Од СДС је само остало име, као уосталом и од СПС у Србији или СРС.. Све те странке са оним програмима и онаквом историјом из деведесетих су сада празне љуштуре без садржаја. Какве везе има да се зовеш и Милош Обилић ако си бедна кукавица и продана душа? Један је Обилић, и тај је давно умро.. као уосталом и Караџић… ови су му киднаповали странку и фирму!
   Само бирои за запошљавање, ништа више~!
   Шта си имао против Кецмановића есдеесовац, изнеси?!

  • Soko Sokolov

   Што би рекао Ацика, сваку твоју ријеч ПОТПИСУЈЕМ, брате.

  • Zelimir

   Ово што је сада СДС је дијаметрално супротно оном СДС из 1991-1995. Овај садашњи СДС су издајници и рушитељи републике Србске а не њени ствараоци. Ово ти је балијски СДС а не Србски јер ради за интересе балија а не интересе Срба и Републике Србске. Ако лаже коза не лаже рог погледај шта раде. Погледај штетност одлуке да се усвоји закон о геноциду и Сребреници. Погледај њихове односе са СДА и балијама а погледај њихове односе са СНСД и другим партијама које су у власти. СДС мрзи патолошки Додика, СНСД и ради против Републике Србске а воли Босну и Херцеговину и подилази балијама и Изетбеговић у сваком погледу.

  • Soko Sokolov

   Ма не воле они никога, они воле само моћ и новац, као и све продане душе.

  • Т. Горски

   Не то није лаж на жалост.
   Овај СДС није исти онај који је био на челу србског народа када је требало организовати отпор поробљавању нашег народа.
   И онај је имао збрда здола скупљену дружину но то је разумљиво јер се радило на брзину и странка није имала времена да „сазори“.
   Након рата су их успјели обезглавити и девастирати што је омогућило појаву разних каријериста који су спремни продати и „ћаћин гроб“ за „шаку долара“ што је видиљиво свакоме ко хоће да то види и сада су (част изузецима) најобичнији бесчасници.
   Због ораха у џеповима су морали попустити пред све и једним насртајем бјелосвјетских мешетара које је алијин следбеник покуповао по свијету.

   Награда за такво понашање сигурно слиједи на следећим изборима.

   Кад спомињеш академика Кецмановића (предратног) требао би имати минимум респекта и запитати се због чега такав човјек упозорава на ову појаву, иначе ризикујеш да будеш сврстан међу „топузине“ које мисле туђиом а не својом главом.

 • Михаило

  Па побијте те издајнике, шта се жалите? Босна је дивља земља, то тамо пролази

  • Soko Sokolov

   Нисмо ми дивљаци, нити је наша земља дивља! Погледај мало око себе, код вас у Србији пролази и оно што код нас никада не би прошло. Срам те било! И ти си ми неки Србин?
   Не жалимо се ми и не кукамо. Средит ћемо ми то сами. И Шаровић се скоро вратио из Хага. Јасно је нама. Јасно је нама и ко су ови СДС-овце и ПДП-овце и НДП-овце, зато и немају подршку међу нама, али им помогоше они из федерације. Не заборављамо ни ми ништа, ни срдачне сусрете Иванића и Вучића.

  • Stevan-Vd

   Ne radi se ovde o divljaštvu niti je R. Srpska divlja. Radi se o isfrutriranim i iskompeksiranim osobama ,koji će radi sujete naneti nepopravljivu štetu R. Srpskoj . Da li R.Srpsku treba žrtvovati radi ova dva IDIOTA ?? Ako nastave sa tom praksom onda sam ja za to da se odmah likvidiraju. Izvini , možda metod nije primeren ali INTERES R.Srpske je iznad svih ličnih interesa .

  • Т. Горски

   Е брате Стеване !
   Каква сујета ?
   То је мало прорачунатија багра којој су руке у криминалу и мешетарењу до лаката, слично као и оној духовној накази у Црној Гори.
   Западни криминалци тако, нађу криминалца којем су џепови пуни ораха и онда га уцјењују.
   Зар није прича са Ђукановићем и Шаровићем и да не набрајам остале, потпуно пресликана.
   Шаровић је увијек био „јаки човјек“ у СДС-у и у поратном времену а онда су га сломили опростом за криминал и мешетарење новцем.
   Тај криминалац је добио властитог следбеника у лику оног кретиноза Мектића који купи њихове мрвице и то ти је та булумента СДС-ових политичара који су добили какву такву подршку бирачког тијела које није могло ни замислити за кога у ствари гласају.

   Једна од највећих омашки Слободана Милошевића је што је пустио да обавјештајно безбједносне службе потону што је омогућило појаву оваквих бескрупулозних „бозМисмена“.

   Постоји природнији и прихватљивији начин да се неко „приведе познијанју права“ од некакве „ликвидације“, осим ако под тим не подрзумјеваш елиминацију утицај на политичка збивања.
   Поздрав !

  • Stevan-Vd

   Razumeo sam ja sve to dobro…. te stranačke podele i netrpeljivost treba u ovom trenutku ostaviti sa strane .R.Srpska je u pitanju i njeni interesi a ne stranački. Sad nije momenat da se raspravlja o tome ko je koliko ukrao , to će svakako jednog dana doći na dnevni red . U pitanju je opstanak R.Srpske. Nenormalno je sklapati koalicije sa balijama i ustašama na lokalnom nivou . Ako se inačenje pojedinih lokalnih funkcionera nastavi….dovodi se u pitanje i sam opstanak R,Srpske . Braći preko Drine želim od sveg srca najbolje…. i da sačuvaju REPUBLIKU SRPSKU.

  • Т. Горски

   Чини ми се да је потребно разјаснити нека моја запажања у вези криминала.
   Не ради се овдје о расправама „ко је колико украо“, то је свакако посебна прича и највјероватније се о њој неће ниикада расправљати због тога што је систем такав и направио би вјероватно већу штету него што би било користи од тога.
   Овдје се ради о томе да су неки загрбили више и огријешили се о морал чак и оваквог друштва какво је ово па су дошли под удар закона.
   Е сад, они могу бити гоњени или не гоњени што зависи од околности ко ће их гонити и из којих разлога.
   Та чињеница да су многи виђенији политичари загазили у криминалне радње сада се користи против њих да би се омекшали и натај начин присилили да праве уступке на штету србског народа.
   Таквих покушаја је било ипрема актуелном предсједнику РС-а, Милораду Додику но он је те насртаје успио одбити.
   На жалост у свему томе учествује и један дио опозиционих политичара у РС-у који су и сами уцијењени на разне начине.
   Ријетки су политичари који се у протеклом периоду нису окаљали на овај начин а ако је случајно и постојао понеки, није могао играти у том колу, онда је склоњен и одгуран.
   Поздрав !

  • моћни Ђоле Јанговић

   Сад се усро до ушију! Досад је био коректан, а сад је показао да је мусави србијански шовиниста!

  • Михаило

   Шалим се ја немој да се срдиш Соколе одмах а Србија и БиХ нису свакако државе него територије

  • Soko Sokolov

   Хајде де, не срдим се на тебе. Само не волим кад неко омаловажава народ којем припадам, одмах избацујем бодље као јеж.

  • Херцеговина

   А ђе су ти те бодље кад мене зову ,,ерцовска кењчина,,???

  • Милутин Јевић

   ако не примиш увреду та увреда лети назад ка пошиљаоцу,надам се да си ме разумео Србине из Херцеговине.

  • Soko Sokolov

   На пар мијеста сам те бранила, кад те је Перун прозивао. Извини, када почну она страначка, радикалска и анти- радикалска препуцавања, па почне псовање и вријеђање, те коментаре најчешће не читам. Сви сте моји и сви сте ми драги, зато ме душа боли.
   Али да те је напао Фројд, сикирица, ЕУСрбин…., или неки други муслиман, Шиптар или Хрват, све бих му по списку скресала. Али кад удара брат на брат, Србин на Србина, остајем без ријечи!
   Поздрав теби брате и не љути се.

  • Херцеговина

   Ама ђе ћу се љутит на тебе бона, мало се шалим, не узимај све озбиљно ође.

  • Михаило

   Не омаловажавам ја народ али некад се мора подвући црта

  • Soko Sokolov

   Добро, добро, разумијем те.

  • Михаило

   Ако је већ отворен лов на Србе http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:178120-Sila-uvek-u-pravu
   ово је тек део

  • Т. Горски

   Тако је сестрице !
   Нека си ми живи и здрава !

  • Т. Горски

   А овамо као не пролази?
   Па у Србији је већ донешен сличан закон који је на снази, је ли тако?