СРПСКА ПРАИСТОРИЈА СВЕТСКА СЕНЗАЦИЈА: Мистерија игле са Хисара збуњује Американце

26

Спектакуларно археолошко откриће код Лесковца из 1999. скроз заборављено. Пре 34 века код нас прављен метал за данашњу цивилазицију незамислив.

На Туровићевој игли, једном од најспектакуларнијих проналазака у пребогатој археолошкој ризници Србије, полако се хвата корозија заборава. А пре само 18 година о њему се писало и говорило са егзалтацијом.

Артефакт из праисторије, ископан септембра 1999. у Лесковцу, из сефова државе враћен је недавно у музејске депое. Неколико година игла је провела похрањена у најзаштићенијим касама у Београду да би се испитивала у научним лабораторијама и евентуално откриће њених технолошких тајни употребило у технолошком искораку Србије. Данас се налази у музеју у Лесковцу, али није у сталној поставци.

Гвоздена игла дугачка 64,5 центиметара направљена је од гвожђа чистоће 98,86 одсто. Данас у свету не постоји технологија којом би сличан предмет могао бити искован.

Још само у Индији, надомак Делхија, у дворишту Кутуб Минар џамије, стоји стуб од сличног материјала, тежак шест тона, а дуг 7,2 метра, који датира из четвртог или петог века, који је за Ериха фон Деникена доказ да су живот и технологије на Земљу донели посетиоци из свемира. Баш као и наша игла, ни овај стуб не рђа, већ одолева свим временским неприликама.

Др Милорад Стојић, из Археолошког института у Београду, човек који је најзаслужнији што је вест о проналаску на Хисару „као бомба“ одјекнула у светској научној заједници, данас је пензионер. Шћепан Туровић, археолог аматер који је професионалце одвео на брдо, а сам пронашао чудесни предмет, тешко живи под Хисаром. Није добио награду за проналазак, чак ни почасно октобарско признање града.

– У септембру 1999. радили смо археолошка ископавања на локалитету Хисара трагајући за наслеђем брњичке културне групе која се развијала од 1300. до 1050. године пре наше ере – говори за „Новости“ др Стојић. – Одмах смо нашли низ капиталних доказа да се ради о најбогатијем налазишту из овог периода праисторије на свим меридијанима, али проналазак Туровићеве игле оставио нас је без даха. Наиме, постоје историјски докази да у овом периоду цивилизације само Хетити, народ углавном познат из Библије, прави предмете од гвожђа. О хетитском гвожђу знало се из списа на клинастом писму овог народа који је живео на тлу Мале Азије, а чија је престоница била на северу Турске.

Резултати анализа у Нуклеарном институту у Винчи и лабораторији смедеревске железаре били су шокантни. У моћној лабораторији Института, методом енергетско-дисперзионе икс-флуоросцентне спектроскопије, доказано је да је предмет начињен од чистог гвожђа и да нема других метала, што га чини „изузетним у глобалним размерама“. Налаз је потписала др Мирјана Марковић.

Анализе су поновљене у „Сартиду“ на моћном рендгену за метал. Показало се да су металурзи из 13. века пре нове ере произвели предмет од чистог нерђајућег гвожђа који је савршено компактан.

– Када сам питао технолога у Железари како је могуће направити овакав предмет, он је одмахнуо главом и рекао да су, колико он зна, били потребни милиони и милиони удараца о комад како би се „родила“ племенита чистоћа – додаје Стојић.

После испитивања у Смедереву, уследио је пут Туровићеве игле који није до краја познат. Пребачена је прво у сеф Археолошког института, затим у друге „државне касе“, а једно време, из „стратешких разлога“, није причано о њој.

Артефакт је испитиван и у Институту за физику у Београду, на апарату десет пута моћнијем од оног из Винче, а у помоћ је из Америке донет и њихов „еталон“ чистоће који је направљен у космичким условима. Показало се, међутим, да је „еталон“ искован у свемиру „прљав“. Игла из Лесковца тако је постала еталон Американцима.

– Откривање формуле вечитог гвожђа свакако би било историјски искорак у технологији – говори Стојић, уз ограду да је он искључиво археолог. – Метал који може непрестано да се рециклира и прерађује сан је човечанства. Какви су тачно били планови наше државе са овим материјалом, не могу да кажем. Знам само да је гвожђе и даље водећа технолошка сировина на планети.

НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО

– Крајем прошлог века радио сам истраживања брњичке културе, тачније некропола, гробница, пронађених крај Медвеђе, у селу Врапце, када сам отишао у Лесковац да у тамошњем музеју требујем неке ствари – сећа се др Милорад Стојић. – Потпуно случајно, ту се затекао и Шћепан Туровић, који је носио у врећи остатке керамике ископане на Хисару за коју ми професионалци нисмо знали да постоји. Тако су кренула и пробна ископавања.

Угледни научник наводи да су на Хисару пронашли слојеве који сведоче о постојању цивилизације на овим просторима од 13. века пре нове ере па све до остатака наших средњовековних манастира. Тако богатог налазишта, каже, нема код нас, а само из праисторије пронађено је чак 7.000 артефаката, укључујући бронзане игле, остатке калупа за ливење гвожђа…

НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА ЈЕ ДАТИРАЈУ

Туровићева игла данас се чува у сефу Народног музеја у Лесковцу. Није, међутим, изложена у оквиру нове сталне поставке због несагласности око датирања.

– Из београдског Археолошког института добили смо мишљење да овај предмет јесте од чистог гвожђа, са малим примесама других метала, како је и раније утврђено, али да никако не може да се датира у 13. век пре нове ере. С обзиром на околности налаза, они, засад, не могу са сигурношћу да тврде којем времену приписати Туровићеву иглу – каже археолог Смиља Јовић, виши кустос Музеја у Лесковцу. (И. М.)

 • Т. Горски

  Кад је ријеч о гвожђу и његовој склоности ка корозији (рђању), можда не би било згорег скренути пажњу на неке чињенице.
  Прво, ова „игла“ није чишто грожђе, него има релативно висок степен чистоће (98,86) а остатак нам је непознат, што му даје нека посебна својства у односу на челике у свакодневној употреби.
  Самородно гвожђе у природи углавном не постоји но познати су случајеви метеорита који су по саставу гвожђе високе чистоће и таква могућност поријекла ове игле се не смије искључити.
  Важно је такође напоменути, да склоност гвожђа ка рђању зависи од неколико фактора од којих су најважнији, хемијски састав средине којој је изложено, температура, чистоћи и примјесама у грожђу.
  Што је грожђе чистије то му је склоност ка рђању мања али му се и механичка својства примичу бакру (мекано је и може се сјећи чак мало бољим ножем),
  У киселим срединама (Ph<7) много брже кородира него у базичним у којима се "пасивизира" и сл.
  Помињање Деникена и његових "открића" попут гвозденог стуба у Индији, никако не доприноси откривању истине јер по старости стуба и времену, температури, влажности и његовом саставу, тај стуб је рђао баш онолико колико је нормално.

  Оно што је важно у овој причи је да је на нашем тлу откривено, по свему судећи једно врло вриједно археолошко налазиште које сигурно доприноси бољем освјетљавању човјекове прошлост али прије свега и нас као нације.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Сад си и металургију студирао пандур? Преко гугла или преко википедије к’о сваки честит вадикалац?

  • Т. Горски

   Кад сам ја студирао нису постојали гуглови и википедије а ти мало „прогуглај“ и „провикипедирај“ па нађи ово што сам ја написао.

   Ето чиме си ти бавиш, умјесто да потражиш да ли сам негдје направио некакву гршку и да евентуално допуниш ово што сам написао ти се исчуђаваш гдје је „пандур“ студирао металургију.

   Е па нисам студирао металургију него сам студирао како се заштитити од „буздована“ и какво видиш био сам добар студент а касније и практичар.

  • Слава Богу

   “ Оно што је важно у овој причи је да је на нашем тлу откривено, по свему
   судећи једно врло вриједно археолошко налазиште које сигурно доприноси
   бољем освјетљавању човјекове прошлост али прије свега и нас као нације „. Овим је све речено брате Т.Горски, поздрав од деде са планине.

 • Kodza Milos

  Хрватски историчар Горан Шарић тврди да су Илири тј Срби у датом периоду имали цивилизацију која је по својим достигнућима била напреднија од ове данашње, док српски новинар у овом чланку та иста достигнућа приписује мистерији а чак помиње и ванземљаке, све само не Србе. Невероватно, па има ли нас кад су Хрвати постали већи Срби од нас?

  • Т. Горски

   Е брате Милоше,
   Ја мислим да то није из зле намјере него због новинарске глупости и потребе да се направи некаква „велика“ прича.
   Они не схватају да је ово откриће (не мислим само на „иглу“) много, много веће и да је штетно умотавати га у обланду некакве мистерије која је у ствари најобичнији петпарачки кич.
   Поздрав !

  • Слава Богу

   То су наша беспућа која си кратко и јасно изложио брате Србине.

 • моћни Ђоле Јанговић

  А тешко је америкамце збунити.. Темељна је то и начитана „нација“.::))

 • Слава Богу

  Датирање овог археолошког налаза у Лесковцу на Брду Хисару вероватно чека наређање Берлинско-Бечке школе, наших историјских душмана. А дотле ће је Американци украсти ако већ нису па нам поставити фалсификат уместо оргинала, ако то већ нису и учинили. Поздрављам наше Србске предане и пожртвоване археологе а нарочито археолога аматера садашњег пензионера Шћепана Туровића који је пронашао иглу на Хисару као и др.Милорада Стојића из археолошког института у Београду који је допринео да се овим одкрићем упозна цео научни свет. Бог вас Благословио браћо Срби. деда са планине.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Пише се „оТкрићем“ сточару радикалне провенијенције. Да си ишао у школу уместо што си чувао стоку, знао би за једначење по звучности у српском језику…

  • Слава Богу

   Ја сам намерно написао „оДкрићем“, из неке побуне као „СрБски“ уместо „СРпСКИ“, а ти си написао “ по звучности у српском језику“ уместо да напишеш по звучности у СрБском језику, са великим почетним словом С.
   Сада да те прекорим будалице мала, зашто си ми ономад рекао да пијем „дасковачу“ уместо да си понудио деди дуњовачу па да те Бог види, е ово не могу лако да ти опростим, боље би ти било да си се са дедом туко три дана по планинској крчевини него да ми подмећеш твоју „дасковачу“.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Чобане, српски језик се пише малим словом као и назив сваког другог светског језика као што су нпр. енглески, француски, немачки…
   Само „Великим Србима“ који од стручне спреме, образовања и моралног става имају само Велико а СрБство, све што носи придев „српски“ мора да се пише великим словом!
   Нема везе што то није прописано Правописом, тим горе по „прописи“… Како се владате према матерњем језику и осталој науци, тако сте дотерали и државу: ДО НЕСТАНКА!
   Јеси ли намерно написао и „датирање“ ??!
   Будући да си Велики а СрБин, требао би знати да је то хрватски начин писања туђица, српски се каже: „ДАТОВАЊЕ“ …
   Е сад како се пише на вадикалском „СрБском“, е то већ не могу докучити, правила су флуидна и мењају се од ситуације до ситуације… Како вођа устане ујутро накурчен..::)))

  • BudhaXIII

   Izgleda da si ti jadni moj Đole malo podlegao amerikanizaciji te ne možeš da uključiš to malo moždane kaše što ti je ostalo pa da razmisliš ko je uveo takozvano „jednačenje suglasnika po zvučnosti“ u Srbski jezik. Šta je posle toga došlo, bolje da ne spominjem, da ne završim kod „sudinice“ pa da moram da plaćam „advokaticu“, a posle toga pravo kod „psihološkinje“ na terapiju. Onda je normalno da jedan čoban mora da te uči kako se nekada govorilo jer ako se ne poništi uništiteljski uticaj Bečko-Berlinskog đaka Karadžića i svih koji su posle njega razmuljali Srbski jezik i napravili od njega jezičke komine, nećemo skoro saznati kako smo nekada pravili nerđajuće gvožđe(željezo!) Turovićeve igle.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Не сери Јеленовића Пичко и не лапрдај ту своју шешељовску науку! Какве везе има једначење по звучности које је стандард у модерном српском језику и ови хрватизми које овде сипаш?
   Зар баш свака опачина може да прође код напредних ђака рвацког вилозофа Шешеља, само да вам засени простоту и голотињу незнања?
   Колико ћеш налога направити да се избориш са ветрењачама свог незнања боктеубио Јеленовићу, алијас Киме, алијас Слава Богу са планине, алијас Будха…. ????
   Како ти бре не досади, имаш ли ти неког посла преко дана или једино што у животу радиш је дневно ботовање за странку и ноћна чуварска робија коју си успео да добијеш преко СРС ?
   Ништа те боље није запало код лажног а црвеног војводе?

  • Слава Богу

   Ђоле теле дедино са планине, па шта то причаш без везе, па ја овог човека и не познајем до сада, а ти навалио да га вређаш , немој брукати недужног човека под именом Будха 13. а за деду не брини ја и ти ћемо се ћерати у твом колском јарму.

  • BudhaXIII

   Pusti jadnička, ima izliv mokraće na mozak… moj jedini alias ovde je Mladi Hrast, i to na ćirilici, ali pošto pišem sa SGalaxy telefona koji nema ćirilicu(ruke im se osušile!), prinuđen sam da pišem ovim pismom Latina, starih varalica.

   Ako sam ti ja izazvao izliv mokraće na mozak, meni je stvarno žao Đole, ali nije mi jasno kako neko ne zna da je prvi plaćenik Jerneja Kopitara bio Sava Mrkalj koji je prvi udario u naš prastari jezik knjižicom „Salo debelog jera libo azbukoprotres“ od 18 strana koja je, hvala Bogu, bila dočekana kao bezumlje i bogohuljenje, ali đavo je uporan pa je posle njega udario drugi Kopitarev plaćenik – polupismeni Vuk Karadžić.

   Kopitar se definitivno odlučuje za Vuka Karadžića koga je 1813. upoznao u bečkoj kafani Rot Hahn (Crveni petao). Iz razgovora koje je vodio sa Vukom Kopitar je shvatio da pred sobom ima pravu ličnost za svoj naum: Vuk koji nije završio ni osnovnu školu je prezirao Srbe koji mu nisu dozvolili da se upiše u Karlovačku gimnaziju (Pravi naziv: Serbska pravoslavna velika gimnazija karlovačka).

   Idiotizam: „piši kao što govoriš“ je pre Vuka već promovisao još jedan Kopitarev sluga, Slovenac Blaz Kumerdej, u svojoj gramatici slovenačkog jezika iz 1808.: „Zvuk koji čujemo u našem jeziku ne treba da ima za svoje označavanje više od jednog znaka, jednog slova.“, čime je iz Srbskog jezika trajno uklonjena pevljivost i „duša“ koju je Ruski jezik zadržao, na primer.

  • Слава Богу

   Брате код мене на селу у планини сви говоримо СрБски е сада нам дошла нека нова мода из Берлинско – Бечке шлоле и наших домаћих издајника оличених у некој академији Србских наука. Извини брате мени као деди на планини те науке не значе ништа, ја се повлађујем науком Србског говора и правослова као старине моје фамилије до Аскурђела којима знам имена до последњег у Божјем низу. Хвала ти на разумевању Јуначе.

  • BudhaXIII

   Hvala deda, samo tako nastavi, ja sam tražio moj rodoslov po crkvama i našao sam do navrdede, imam još dosta da kopam do mog belog orla.

   Čobani će Srbstvu sačuvati dušu, kao i pre, a ovi novi i „moderni“ izdajnici će na đubrište istorije kao do sad.
   Jel slušaš možda Radovana Damjanovića utorkom(vtornikom) u 3 na radio Serboni?

  • Слава Богу

   Добре вести данас од доброг човека тебе Budha13. Па ти си већ мали Бели Орао твојих Старина и твојих Србских наследника којима ћеш сигуран сам оставити у аманет здраву традицију нашега славног Божјег Србства.
   Бог те Благословио брате Бели Орле као и све твоје најмилије у породици и фамилији.
   деда са планине.

  • Слава Богу

   Родослов је велика ствар брате, Budha13.
   Ја мој родослов по мајчиној али мушкој линији знам, као њен отац , Деда, Пра-деда, Чукун-деда, Навр-деда, Курђел-деда и Аскурђел-деда знам до краја. Али по очевој линији ми недостају Курђел-деда и Аскурђел-деда, надам се да ћу уз Божју помоћ успети једног дана да и њихова имена пронађем. поздрав.

  • Слава Богу

   Оћу да ти кажем да нисам чобан и да немам ништа против њих јер сам добар део детињства провео за стоком по планини. Имам своју кућу са окућницом и нешто крупне и ситне стоке, пар кокоши и башту коју обрађујем са својом бабом. Деца и унуци ми долазе редовно у посету и хвала Богу живимо без неког луксуза али сви здрави и све у слози. И да ти одговорим на задње питање за слушање радија, немам времена за то јер имам стално посла око куће и у планини.
   Ето брате, Budha13. потрудио сам се да ти поштено одговорим на сва твоја питања у ова три коментара.Поздрав од деде са планине.

  • BudhaXIII

   Hvala ti Deda na hvalama i željama, nemoj samo mnogo da me hvališ da se ne pogordim. Još nemam potomaka jer mi nije mnogo leta ali daće Bog da ih bude koliko može pod krov da mi stane. Sve ću ih naučiti prvo da razmišljaju zdravo kako bi razlikovali laž od istine, sa verom u Boga i znanjem o našem Slavnom Srbstvu.
   Rodoslov do navrdede znam po očevoj muškoj liniji, ali po majčinoj samo do pradede. Imam još da tražim nadaleko i naširoko. Tebi svaka čast i želim ti da upotpuniš rodoslov i po očevoj liniji.
   Eh Deda, kakav bre luksuz(od latinskog lux-svetlost, danas je smisao ove reči skoro pa suprotan), ja mnogo više volim reč Bog-atstvo, a nema većeg Bog-atstva od zdrave i složne dece i unuka koji posećuju redovno svoje pretke. Bog vas sve blagoslovio i tvoju i babinu lozu u zdravlju i slozi do kraja vremena!
   Pa i veliki Tesla je jedno vreme bio čoban… nego Deda, deder moram da te zamolim da pitaš nekog od unuka da ti skine emisije radija Serbone sa Radovanom na telefon pa dok radiš u planini staviš slušalice i milina! A dok si kući kucaš lepo na jutjub „radio Serbona Radovan Damjanović“ i pustiš, stvarno ima šta da se čuje od čoveka a ume i srce da razgali.
   Pozdrav od Mladog Hrasta iz Beograda!

  • Слава Богу

   Хвала ти пуно на одговору дедин. Волео бих да не одуговлачиш са женидбом па да нам изродиш младе Србске Обилиће и Косовке девојке, који ће употпунити твој родослов, па ћеш једног дана постати Божјим промислом Аскурђелдеда твојим потомцима. А дотле ако ми дозволиш деда ће полако старачки чекати на планини твој свадбени ибрик. Бог те Благословио и твоје родитеље.
   поздрав.

 • ЏЕРОНИМО

  Izgleda da je Deniken bio u pravu. Jer ovakvi pronalasci obaraju i kreacionističku i evolucionističku teoriju o postanku sveta.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Шта велиш Мухареме; бољи је и луди шваба Ерих фон Деникен од непријатне чињенице да су Срби ковали овакво гвожђе пре „турака“ и „американаца“..::)))
   Нека нема ни Алаха, само нек’ неЈма мрских српских трагова у праисторији.

  • Црни сине, досади ли ти икада да пишеш глупости?