МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ: Прекидамо сарадњу са САД на небу изнад Сирије

29

Министарство одбране Русије од данас прекида сарадњу са САД у оквиру Меморандума о спречавању инцидента на небу изнад Сирије, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Према речима војске, од сада ће у регионима где руска авијација буде изводила задатке на небу изнад Сирије сваки ваздушни објекат међународне коалиције сматрати ваздушном метом.

Руска војска тражи од америчке команде детаљну истрагу инцидента, уз информисање о његовим резултатима и предузетим мерама.

Према њиховом мишљењу, обарање авиона сиријских Оружаних снага од стране америчке авијације у ваздушном простору Сирије је цинично кршење сиријског суверенитета.

Руско Министарство одбране сматра да акције САД против Оружаних снага Сирије могу се сматрати, фактички, војном агресијом.

„Поновљене борбене акције авијације САД под изговором ’борбе против тероризма‘ против легитимних оружаних снага држава-чланица УН је најгрубље кршење међународног права и фактички је војна агресија на Сирију“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је команда коалиционих снага у Сирији није користила канал комуникације за спречавање инцидената у ваздуху.

Америчка коалиција за борбу против ДАЕШ-а раније је потврдила да је оборила сиријски авион Су-22 у провинцији Рака након што је, наводно, бацио бомбе у близини позиција курдских снага. Дамаск је саопштио да је сиријски авион изводио задатке против терориста.
 
 


 
 
 • Soko Sokolov

  Има и тога.

 • Марко

  Sve je to Rusko-Američka igra!Sve ovo što se dešava i u evropi i celom svetu!

  • Soko Sokolov

   Имаш ли ти душу? Па у сваком житу има кукоља, а у свком кукољу се пронађе и жито. Немој тако брате. Невини људи не треба да гину, ма ко да су. Кабадахијам и силеџијама треба „показати зубе“, а обичног поштеног и невиног човјека пусти да мирно живи.
   Да те питам нешто!
   Да ли ти знаш од када запад и католичанство разарају Арапе?
   Од првог крсташког похода 1096, да помогну Византију, а разорили је више од Турака и да ослободе Јерусалем од муслимана, а само су пљачкали. То ти је, човјече, 1000 година. Ни дан данас их не пуштају. Не браним никога, али ме уопште не чуди мржња Арапа према Европи и европским народима.

 • Херцеговина

  Да и то више доживим!
  Остарих чекајући да их почнете рушит!