Прочитај ми чланак

МАГИЈА БРОЈА 128 Зашто за владу Ане Брнабић није довољна подршка 126 посланика

0

Уколико мандатарка Ана Брнабић не буде имала подршку 128 посланика, биће расписани ванредни парламентарни избори. То је најављено у врху СНС-а, после данашњег састанка у седишту те странке, на којем је било више од 100 парламентараца. Зашто напредњаци толико инсистирају на подршци од 128 посланика, а не 126, колики је законски минимум за избор нове владе?

До четвртка требало би да буде познато да ли ће Ана Брнабић наследити Александра Вучића у фотељи премијера. Како је најавила потпредседница СНС Марија Обрадовић, наредних дана биће обављени разговори са свим посланицима листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ и коалиционим партнерима, а уколико све буде како је планирано, већ у суботу би у Скупштини Србије могла да почне расправа о избору нове владе.


Обрадовићева је, после састанка у седишту СНС, јасно рекла да уколико Брнабићева не обезбеди подршку 128 посланика, „што је мала вероватно“, ићи ће се на нове изборе.

Зашто се толико инсистира на бројки 128, а не о довољној већини до 126 посланика?

Марији Обрадовић дуго је требало да новинарима објасни о чему се заправо ради и зашто је бројка 128 толико важно, али је на крају ипак одговорила.

– За нас је 128 важна бројка, толико нас има на листи – рекла је она након инсистирања новинара да објасни зашто је та бројка граница.

Забуна је настала и због тога што су напредњаци после избора имали 131 мандат у Скупштини, али су у међувремену три посланика НС Велимира Илића напустила владајућу коалицију. Све ово значи да СНС и Александар Вучић, лидер те партије, желе подршку баш свих посланика са листе напредњака за избор нове владе.

– Мислим да је мала вероватноћа да то тако не буде. Верујем да ћемо имати много више од 128 посланика који ће гласати за избор Ане Брнабић – додала је потпредседница СНС.

Сто посланика већ дало подршку

На састанку у СНС било је мало више од 100 посланика владајуће странке, поједини чланови СПО и независни посланици. Како је рекла Обрадовићева, било је различитих мишљења да ли Брнабићева треба да буде премијерка, али су на крају сви присутни одлучили да подрже Вучићев избор.

– Не можемо да порекнемо да је способна, активна, посвећена и да има добре контакте, као и да је била једна од најближих Вучићевих сарадника – истакла је функционерка СНС.

Како је најављено, у наредна три дана биће обављени разговори са странкама Александра Вулина, Расима Љајића, Милана Кркобабића и Ненада Поповића, након чега ће бити јасније да ли же Брнабићева имати подршку свих партија са листе СНС-а.