Прочитај ми чланак

ЈАСНА ПОРУКА ВУЧИЋУ: Само нек пробају да шаљу батинаше на војску

0

Српски војник је обесправљен, понижен, а војска је опустошена, разорена и већ годинама служи за испумпавање пара на приватне рачуне. Политичари крију да је војску напустило скоро 3.000 људи због неиздрживих услова

Уколико се до јесени не реше елементарни проблеми у војсци, која нам је унижена и исцрпљена и која од немаштине гладује, организоваћемо најмасовније и најоштрије протесте до сада. И нека никоме не падне на памет да на војску и војнике шаље криминалце да хапсе и даве, као што су то чинили на дан инаугурације Александра Вучића – каже у првом интервјуу за Курир Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, најпрогоњенији синдикални лидер, против кога Министарство одбране води неколико дисциплинских спорова после организовања најмасовнијих демонстрација од петооктобарских дешавања.

Те протесте организовали су с пензионерима, студентима, обесправљеним грађанима и полицијским синдикатом. Према његовим речима, стање у српској војсци је катастрофално, а илустративан пример за то је и конкурс Министарства одбране расписан за 675 нових раних места.

– Због лошег одзива систем одбране је принуђен да позива телефоном грађане који су служили војни рок под оружјем и нуди им посао у војсци. Чак су позивали и људе који већ раде као војници по уговору. То вам све говори о ажурности и апсурдности. Позивали су и људе који нису прошли психолошке и безбедносне провере. То значи да у војсци због неодговорности могу дати оружје у руке и људима који имају криминалну прошлост. Неће нико у војску да за 32.000 динара једе суви оброк и да живи у Копненој зони безбедности. Први пут у српској историји догодило се да војска тражи да запосли људе, а да грађани на тај позив остану глуви. Нешто системски ту не ваља, а ко нас је довео до тога? Политичари који последњих 30 година фигурирају на нашој политичкој сцени и којима војска служи само за параде и убирање ситношићарџијских дневнополитичких поена.

Мислите на Александра Вучића?

– И на њега и на све оне који су имали шансу да нешто промене, а нису то урадили, већ је стање ствари такво какво јесте. Александар Вучић је мој врховни командант, јер сам војник. Али као синдикалном лидеру дугује ми одговоре на многа питања још из времена кад је био премијер. Од решавања афере „хеликоптер“, кад су страдали српски официри у њему блиским таблодима и новинама представљени као „пијанице“, преко разних махинација у војсци, до последњег смањења плата војницима. Као премијер увек је у односима између војске и политичара стајао на страни политичара. Зато од њега ни ја ни Војни синдикат не очекујемо решење трагичне материјално-социјалне ситуације припадника Војске Србије.

Често помињете да има махинација у Војсци Србије?

– Војска Србије већ годинама служи за испумпавање пара на приватне рачуне. Уместо да се паре правилније расподеле, да војници и официри не гладују, паре се немилице и ван контроле троше. Кад смо сазнали да војска плаћа нека средства вишеструко више, да се челик набавља по троструко вишој цени, а возила из Пожеге иду на ремонт само код једног добављача у Лесковац, организовали смо протесте и јавно то саопштили. Имамо безброј примера и доказа за те махинације. После протеста Александар Вучић нас је прогласио за издајнике, који наводно протестују против своје државе. Па није он држава. То је суштина нашег размимоилажења, ако тако могу да кажем. А српски војник и војска увек ће бити уз народ и државу – а не уз криминалце и лопове. Прогласити људе из Војног синдиката страним плаћеницима, издајницима, нас који смо крварили за ову земљу, чији су саборци гинули на Кошарама, најбруталнији је доказ да овај режим не трпи ниједно другачије мишљење, нити пак указивање на криминал људи који га подржавају.

Јавност је узбуркала и ваша изјава да су криминалци, убијени Сале Мутави и осумњичени за убиство Вељко Бјеловук, користили стрељане Војске Србије по одобрењу високих официра ВС?

– Војни синдикат је поднео кривичну пријаву у вези с Мутавим и осталом екипом. После много проблема тужилаштво у Панчеву је покренуло истрагу. Дали смо изјаве и документацију. Сада је на њима да раде ако хоће. Жалосно је то што неког капетана или водника казните са умањењем плате од 20 одсто шест месеци зато што одбијају да косе траву по касарнама, а оне који су одговорни за овакав скандал и злоупотребу преместите на вишу функцију у владу и њене органе. Поврх свега, Генералштаб се својом незаконитом истрагом директно умешао у истрагу и утицао на уништавање неких доказа у овом поступку, али о том – потом.

Против вас се воде истражни поступци у војсци, саслушавају вас, посебно после најмасовнијег скупа који је после 5. октобра организован у Београду.

– У тим дисциплинским поступцима који се воде против мене на душу ми се ставља „политичко деловање“. Иако је разлог у ствари страх од масовности и организованости Војног синдиката, чак је и овај њихов разлог апсурдан. Па зашто не питају госпођу Меркел, или њиховог госта Шредера, како су у њиховим земљама синдикати део извршне и законодавне власти. Не бавим се политиком, али фундаментално право и обавеза синдиката је да се бави политиком. Увек ћу говорити о томе кад политичари уништавају земљу.

Јавност је била шокирана после објављивања фотографија из Копнене зоне безбедности о условима у којима војници чувају границу, које је ВСС објавио у свом саопштењу. Какви су ти услови?

– Довољно је погледати једно купатило у касарни па да све буде јасно. Чизме војника су поцепане, униформе се распадају, оброци које једу сиромашнији су од затворских следовања. И поред тога ти момци чувају границу по 15 сати дневно, на ливади, по шумама, без адекватне опреме. Политичари крију да је војску напустило скоро 3.000 људи, да је Гарду која је учествовала на паради у Москви од тада напустило 127 војника по уговору, због неиздрживих услова. У касарнама команданти врше мобинг над подређенима, подофицири и војници чисте касарне као да раде у градској чистоћи, а не у Војсци Србије. Овамо, кад упалите медије који подржавају актуелну власт, све шљашти, организују се бесмислене параде, држе говори који вређају интелигенцију.

Ево најновији пример, сада се спинује у вези с вежбом у Никинцима. То и није војна вежба, него презентација средстава у развоју. Најављено је постројавање 1.500 војника, за које је Вучић рекао да ће „изгледати као Рамбо“. То је још једна у низу лажи намењених обмањивању слуђеног српског народа. Реч је о маркетиншком потезу СДПР, који ће војнике опремити само за тај дан. За сликање, а реално стање је да је, на пример, од 22 нова радника у једној јединици на југу Србије, Војска Србије имала униформу и чизме за њих петнаесторицу. Српски војник је обесправљен, понижен, војска је опустошена, разорена. Све би се могло решити да постоји политичка воља, да се средства разумније прерасподеле, да се из војске избаце пијавице које паре преусмеравају на приватне рачуне. Али некоме очигледно одговара такво стање. И против тога ћемо се борити, свим синдикалним средствима, иако је режим последњих година све урадио да нас ућутка, методама за које смо мислили да су ишчезле са стаљинистичким режимом.

Промашене инвестиције

БАЦИЛИ СКОРО 80 МИЛИОНА

– Влада Србије потрошила је за санацију старе зграде Генералштаба у Улици кнеза Милоша 78 милиона динара. Сада су донели нови закључак да се сруши до темеља, за шта из војног буџета треба издвојити 180 милиона. Представници власти сада причају да ће се на том месту подићи некакав споменик и опет ће то ко зна колико да кошта. То ће градити вероватно нека фирма блиска власти или људима из овог режима. Причате сваки дан да треба да се штеди, да су реформе тешке, а доносите овакве одлуке – каже Антић.

Ко ће да брани земљу

НАЈГОРЕ ПЛАТЕ У РЕГИОНУ

– По платама, Војска Србије је најгора у региону. Сад су нас и Македонци претекли. Нека људи из овог режима кажу – у којој то земљи у ЕУ војник професионалац има плату од 250 евра са урачунатим регресом и топлим оброком. Ставише, министар одбране Ђорђевић је изјавио да није лоше што људи одлазе из Војске Србије, зато што се граде фабрике, а војска је расадник квалитетне радне снаге. То каже човек који је министар одбране. Шта би било да позовемо све војнике да оду да раде по тим њиховим фабрикама где је плата слична као у војсци. Ко ће да брани земљу? Они не знају шта је држава. Овакво устројство чињенично каже да је војска плаћеничка – прича у чуду Новица Антић.

Сурови режим

ГОРИ ОД НАТО

– Само прошле године Војску Србије напустило је 1.600 људи, од тога преко 1.100 војника, остало су старешине и цивили. Сви су углавном као разлог навели неиздрживе услове и ниска примања. Запосленима се не плаћа прековремени рад, не примају накнаду за топли оброк и регрес, не плаћа им се превоз у реалном износу. Имамо примере, људи су проводили на послу по 250 дана годишње, а један старешина је код куће био свега 18 дана. Овај режим је гори од НАТО, с којим смо ратовали по учинку за војску – каже наш саговорник.