Прочитај ми чланак

ПАСПАЉ: Кошаркашке клубове продати у пакету са фудбалским!

0

У општој причи о приватизацији спортских клубова у Србији, један предлог одскаче од свих које смо досад чули.

Иновативну идеју је у разговору за „Ало!” изнео легендарни кошаркашки ас Жарко Паспаљ…

– Приватизација је једино решење и за Партизан и за Црвену звезду. Другог нам спаса нема. Ситуација је постала драматична, неподношљива. То што се данас дешава Кошаркашком клубу Партизан десиће се сутра и Звезди. На продају клубова чекамо 15 година и уколико се не обезбеде законски оквири за њено спровођење, читава та прича ће отићи у неповрат.

Шта конкретно предлажете када су кошаркашки клубови у питању?

– Да се не лажемо – кошарка није профитабилан спорт. Стога би приватизација кошаркашких клубова требало да буде спроведена у пакету са продајом фудбалских клубова! Само тако и никако другачије. Не видим други начин да наш трофејни спорт опстане.

 

Удовичић поменуо приватизацију, па заћутао!

– Човек који би требало да одговори на питања о приватизацији клубова је министар спорта Вања Удовичић. Сећам се да је у тренутку када је постављен за министра рекао да ће приватизација бити прва ствар којом ће се бавити. Тада је први и последњи пут поменуо ту тему. Хм, сигуран сам да ће он, као човек који познаје спорт, пронаћи права решења – каже Паспаљ.

 

Мислите да је позиција фудбалских клубова боља, без обзира на вишемилионска дуговања?

– Колико год да је наш фудбал распаднут, лош, ипак доноси неки новац и такав може да буде некоме интересантан. Звезда и Партизан, као два велика бренда, још могу да се продају, макар за дугове које су направили. Само једне сезоне да се неко од њих квалификује у Лигу шампиона или у Лигу Европе, дошло би до великог прилива новца. Кошаркашки клубови, нажалост, небитни су у свету бизниса јер не доносе паре. Зато, само шлепајући се уз неке нове фудбалске газде би и кошарка преживела. Слично раде Барселона, Реал, Фенербахче…

Како то да неки кошаркашки клубови већ нису угашени?

– Држава треба да помаже кошарци јер без тога тренутно не може да опстане. Само, код нас се деценијама дешава то да клубови зависе од тога да ако Мика воли црвено – даће црвеном, а ако Жика воли црно – даће црном. То више не сме да има везе ни са Миком, ни са Жиком, већ мора да има везе са правим односом према спорту – закључује Жарко Паспаљ.