Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО На српским свадбама све више младенци уместо новца у ковертима добијају …

0

Празне коверте на свадбама или неким другим прославама, за грађане Србије су последњих година честа појава. Данијела Николић (30) из Ниша нам је испричала да је она ово доживела на својој свадби.

Младенци и њихови родитељи након свадбе, уместо пара броје празне коверте или оне у којима је обични комад новинског папира или само честитка.

Илустрација

„На њима није било потписа, биле су потпуно празне. То стварно није у реду. Ја разумем да неко нема новца, али ово је безобразлук. Чули смо да су се неки други много лошије провели. Немогуће је открити ко је то од гостију урадио. Обично је велика гужва, коверта се ставља у кутију за даривање младенаца тако да је то, заиста, тешко утврдити. Нико никога не тера да дарује младенце, али ове празне коверте су баш понижавајуће“, испричала је Данијела.

Неписано је правило да родбина и пријатељи треба да дарују младенце минимално у вредности „столице“ која је за њихово присуство плаћена, у просеку, између 25 и 150 евра.

Брачни пар Николић од 150 коверата у којима је требало да буде новац од рођака и пријатеља позваних на свадбу нашао је 15 празних, а у једној је био обични папир пажљиво изрезан у величини новчанице, да се на први поглед не види да је превара.

„Постоје наравно и изузеци. И поред тешке материјалне ситуације, наши људи се труде да испоштују обичаје, па су спремни и да се задуже“, додаје Данијела.

Криза јесте, али би било поштеније одбити позив на свадбу, извинити се и једноставно рећи: „Немам пара“.

Они који вас позивају, сигурно би то схватили на добар начин. Овако, са празним ковертама, све има предзнак и некултурног и непоштеног.

„Нама је најбитније да смо се ми лепо провели, а ове празне коверте нека иду њима на част“, закључила је Данијела.

Проблем са празним ковертама за некога је била и лекција. Поред кутије за даривање младенаца постављају и дежурног свата, најчешће млађу девојку, која од оних који убацују коверту, тражи само једно – да на њој напишу своје име.