ИНСПЕКЦИЈА ЧЕШЉА: За бачени фискални рачун у кругу радње од 50 метара следи казнa

6

Узимање рачуна је обавеза, јер тиме новац од куповине не иде само у џеп приватницима, већ пуни и буџет Републике.

Дужност сваког потрошача је да из маркета или кафића изађе са фискалним рачуном, подсећају у Пореској управи РС.

Овај пут су са упозорењима отишли корак даље, па организовали једномесечну кампању, током које ће контролисати поштовање закона.

“Корак предузми, рачун узми” слоган је којом порезници желе да победе сиву економију, а у томе, кажу, треба да помогне сваки грађанин и онај који је дужан да фискални рачун изда и онај који треба да га узме.

– Пореска управа ће у наредном периоду предузети све мере из своје надлежности, да прво превентивно, кроз медијску кампању, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника, када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна после сваке куповине или извршене услуге – каже портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Контроле које трају и мимо кампање дале су резултате. Под лупом инспектора нашло се неколико угоститељских објеката и маркета, којима је због непоштовања закона, привремено забрањен рад.

Инспектори на терену хватају и грађане, па сви они који по изласку из маркета, у кругу од педесет метара, како је законом прописано, код себе не буду имали рачун, одслушаће лекцију инспектора, а вероватно и платити казну.

Ако сте навикли да рачуне бацате одмах након изласка из трговине, време је да ту навику промените. Бар у наредних месец дана, док су контроле нешто ригорозније.

Узимање рачуна је обавеза, јер тиме новац од куповине не иде само у џеп приватницима, већ пуни и буџет Републике.

И не само то, без рачуна нема поврата новца, ни рекламирања робе. Иако има оних који рачун не узму или га баце у прву канту за смеће, већина анкетираних Бањалучана поштује закон и то из више разлога.

Самим тим што је продавац издао рачун, не мора да значи да је он исправан, упозоравају у Пореској управи. Изглед фискалног рачуна, јасно је, кажу, прописан законом.

Осим цене са и без ПДВ, на њему треба да се нађу и подаци о издаваоцу, идентификациони број документа, његов назив, редни број и фискални лого. И на то, кажу порезници требају да обрате пажњу, пише АТВ.

 • saptac

  Баш бих волео да видим тог мудоњу који ће покушати да ми тражи рачун кад изађем из неке радње.

 • G. Salamura može da mi ga posafta na do 50 m od ugostiteljskog objekta.

 • урбана герила

  Да, па што би комунални батинаши радили свој посао? Јел неко некад добио фискални рачун од нпр таксисте? Или ћемо сад ми неког сиротана да гањамо да пуни харачлијама буџет, па да имају да финансирају балију Грухоњића, Мирдите, Кандићке, Смрдљановићке и Милићке?!

  • тек успут

   Ја бих волео да добијем фискални рачун од неког адвоката. Тада не бих жалио да умрем али ми се све чини да ћу дуго поживети чекајући на тако нешто.

 • Бр

  Demokratija … Otvarajte prozore da lupamo u šerpe :))))

 • тек успут

  Најбоље би било да трговци уз фискалне рачуне одмах дају и пендреке за самокажњавање оних који се усуде да баце рачуне пре педесетог метра. Такво самокажњавање би, осим здрављу буџета, допринело и личном здрављу самокажњеног јер би пендречење допринело бољој телесној прокрвљености па би имали мање оболелих од камена у бубрегу, проширених вена итд.
  То би, уједно, био и први већи искорак у преумљавању народа. Врхунац преумљавања и доказ његове успешности ће наступити онда кад пендреци буду замењени казненим уплатницама којима ће онај који баци рачун одмах да уплати казну за такво злочинодејство.