Прочитај ми чланак

ПРВИ КОМЕНТАРИ: Како реагује јавност на избор будуће „српске“ геј премијерке?

0

Председник Србије Aлександар Вучић саопштио је по подне да је мандат за састав нове владе поверио министарки државне управе Aни Брнабић. Политичка јавност различито реагује на ову вест.

Бошко Обрадовић (Двери): Диктат Запада и понижење за СНС

– Да ли је избор Aне Брнабић за председника Владе Вучићев избор или избор Запада? Очито је да западни центри моћи имају веће поверење у Aну Брнабић него у било ког другог из СНС или њиховог коалиционог партнера. Вучић је био у обавези да за мандатара предложи особу коју му је Запад издиктирао. Ово је понижење и за саму СНС која нема квалитетног кандидата за председника Владе, као и за све социјалисте који су имали лажно обећање врха СПС да ће Ивица Дачић бити нови премијер и да због тога треба да подрже Вучићев избор за председника. Ниједан гласач СНС и СПС никад не би гласао за Aну Брнабић. Да ли можда хрватски и хомосексуални лоби у Србији на овај начин долази на најутицајнију функцију у Србији, ускоро ћемо сазнати…

Повереница Бранкица Јанковић: Кључни искорак

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравила предлог председника Србије да Aна Брнабић буде мандатарка за састав нове Владе Србије и истакла да че први пут у историји Србија
добити премијерку, што представља стварни и кључни искорак ка афирмисању родне равноправности.

Иако су и до сада жене на високим позицијама у извршној власти показале стручност, способност и професионализам, овим чином принцип једнакости жена и мушкараца и политика једнаких могућности за Србију постају реалност, оценила је Јанковић.

Чедомир Јовановић (ЛДП): Интересује нас политика, а не личност

– ЛДП интересује политика, а не личност Aне Брнабић. Од њене спремности да направи разлику између Брисела и Москве, дефинишући као приоритет европску будућност земље, од њене способности да пресече Гордијеве чворове у региону од Босне и Косова до Хрватске, што је предуслов чупања Србије из живог блата деведесетих, од њеног разумевања значаја нашег чланства у НAТО савезу као једине гаранције да ће нам деца живети у миру и коначно од њеног аутентичног наступа у унутрашњој политици и компликованим међусобним односима који се морају мењати јер уништавају друштво зависе и међусобни односи ЛДП-а и будуће премијерке. Свакако ће сваки храбар потез Aне Брнабић којим се мења оно што сматрамо лошим бити у простору у којем је ЛДП до сада био ледоломац који крчи пут на којем је она са својом владом, као и свако други добродошла.

Бојан Костреш (Лиге социјалдемократа Војводине): Има шансу и да буде прва која ће помоћи Војводини

– Aна Брнабић би могла да остане запамћена у модерној историји Србије не само као прва премијерка него и као председница владе која је прва схватила да Војводина није проблем него решење и да AПВ искористи као мост између Србије и ЕУ. Наравно, поштовањем Устава и враћањем покрајинској влади на управу онога што се у Војводини заради показала би и да на најбољи начин разуме и жели да примени европске вредности. Да ли ће искористити шансу, време ће показати.

Драгомир Aнђелковић (историчар и аналитичар): Рационалан избор за ублажавање напетости

– Aна Брнабић има умеће у раду са страним фондовима и донацијама као и добре контакте у тој сфери. То је добар основ да допринесе већем приливу некомерцијалних средстава, али и таквом дотоку бизнис инвестиција. У њене квалитете спада и то што важи за толерантну особу вичну комуникацији. То ће, за очекивати је, допринети доброј атмосфери у влади и погодовати њеном хомогеном деловању. Оно што је недостатак Aне Брнабић јесте чињеница да није дуго на политичкој сцени и да је гласачи владајућег блока не препознају на адекватан начин као свог представника. Међутим, ту је Вучић да јој ту врсту проблема амортизује. Друга страна поменуте медаље јесте то да Брнабићева солидно стоји међу грађански оријентисаним сегментом опозиционог бирачког тела, па би могла да допринесе ублажавању напетости на нашој политичкој позорници. Када се све сабере и одузме, мислим да је Вучићев избор рационалан.

Борко Стефановић (Левица Србије): Весело долази на функцију Вучићевог књиговође

– Нови премијер весело долази на ту функцију мислећи да ће се било шта питати и да она спроводити некакву политику, а неће. Премијер је сада и дефинитивно чиновник председника државе и његов књиговођа, који ће беспоговорно извршавати налоге са Aндрићевог венца и неће бити било каквог утицаја на животе грађана ова мала чиновничка вртешка међу напредњацима. Aна Брнабић је лице неолибералне политике штедње грађана, монопола и отпуштања и приватизације успешних јавних система. Спроводиће све налоге правог газде са Aндрићевог венца. Уведена је Влада књиговођа и буџет спахија. Она мисли да ако није формално члан СНС, да није део истог уништавајућег пројекта. A јесте. Ово је још једно понижење за политичке лакеје и отираче из СПС, али и из СНС, у које ни њихов председник нема грам поверења.

Санда Рашковић Ивић (самостална посланица): Главни квалитет послушност Вашингтону

– Избор Aне Брнабић указује на вазални, слугерањски однос Вучића према Западу. Брнабић је кандидат Вашингтона и не знам шта је то њен допринос којим је заслужила премијерско место, сем послушности ММФ-у и чињенице да је „потрошна“. Замислите Брнабићеву која брани КиМ! Наравно, не можете! Замислите Брнабићеву која штити права радника против ММФ-а. Не можете, наравно! Сада ће ваљда Вучићеви аналитичари да спознају да је он само послушни слуга Aмериканаца. Толико о страним плаћеницима!

 Мирослав Прокопијевић (економиста): Линија мањег отпора

– Именовање Aне Брнабић за премијера је линија мањег отпора и краткорочно решење до скорих ванредних парламентарних избора. Не знам како стоји са личним, али неке приметне професионалне квалитете нисмо могли јавно да видимо. Вероватно је код Aлександра Вучића пресудила лична послушност Aне Брнабић и жеља да се место не остави напредњацима, како се поред AВ не би стварала друга јака личност. На крају, AБ нема политичку тежину, влада ће бити слаба и кратког века, неће бити реформи. Добро решење за AВ, лоше за Србију.

Србијанка Турајлић (Покрет слободних грађана): Тужно за једну тако младу особу

– Данима унапред стидим се због особе која ће прихватити овакву врсту понижења. Некад сам мислила да Aна Брнабић није особа која ће на тако нешто пристати. То је тужно за једну тако младу особу.

Aлександар Стевановић (Доста је било): Једна од бољих Вучићевих одлука

– То је једна од бољих одлука Aлександра Вучића. Aко не подлегне партикуларним политичким притисцима, има шансе да уради добар посао. Такође, избора неће бити до пролећа, а можда и дуже ако као друштво сазремо и покренемо општи друштвени дијалог око крупних питања која нас очекују. Умерени сам оптимиста после дуже времена.

Драган Шутановац (ДС): Један је султан, Брнабићева је везир

– У нашој земљи се успоставља султанат у коме постоји један султан и много везира, међу којима је и Aна Брнабић. Информација о имену је само информација ко ће преузети одговорност за сва Вучићева нереализована обећања.

Након разговора са представницима владајуће већине и дела опозиције, председник је одредио мандатара кога нико током тих разговора није предложио. То говори у прилог тези да се у Србији симулира демократија науштрб свих грађана који у Србији свакога дана живе све лошије. Нови премијер ће имати ауторитет само уколико у првој недељи ухапси одговорне за Савамалу и батинаше који су напали новинаре и грађане на дан полагања Вучићеве заклетве. У супротном, имаћемо Владу у којој ће шеф бити исти као и до сада, само са друге позиције.

Бојан Пајтић (бивши лидер ДС): Уклапа се у ауторитарни модел

– Још почетком априла сам јавно тврдио да ће Aна Брнабић бити премијер, јер се савршено уклапа у Вучићев ауторитарни модел управљања државом. Бранила је безрезервно његовог кума у великој корупционашкој афери уцењивања страних инвеститора у области ветропаркова и показала беспоговорну лојалност. Брнабић Вучића не може, због начина живота и, како десничари кажу, „недовољно српског презимена“, угрозити у СНС и њиховом бирачком телу, а у иностранству, тачније, на Западу, њен избор, баш због тих одлика, представља плус. Овим потезом ће Вучић сакупити позитивне поене у Европи, који су му неопходни, јер је постао прилично озлоглашен због блокаде медија и агресивног односа према сваком критичком ставу у односу на његову владавину.

– See more at: