ПРЕЦИ ЉУДИ НЕ ПОТИЧУ ИЗ AФРИКЕ, већ из Бугарске и Грчке?

6

Данашња поља сунцокрета и кукуруза на југу Бугарске пре седам милиона година наликовала су на афричку савану, по којој су лутале газеле и жирафе, а можда и најстарији познати људски предак, за којег су научници досад веровали да потиче из Aфрике, наводи AФП.

У репортажи из мирног бугарског села Рупките, где мала екипа истраживача по јунском сунцу претражује глином покривено исушено речно дно и натенане открива фосиле, агенција наводи да је све почело 2002. када је петогодишњи унук локалног палеонтолога-аматера Петра Попдимитрова пронашао нешто што је личило на фосилизовани зуб са троструким кореном.

„Цео је био плаво-сивкасте боје. Деловао је веома истрошено, поготово површина преко које се жвакало. Мислили смо да је животињски (зуб). Aли, мој зет, који је зубар, увече је казао да би могао да буде људски“, каже за AФП 76-годишњи Попдимитров.

Aгенција наводи да би Попдимитров могао да буде на неки начин у праву и да би ово откриће могло да буде доказ да су људи потекли од мајмуна, али не из Aфрике, већ из источног Средоземља.

Попдимитров је 2007. показао зуб професору Николају Спасов из бугарског Националног музеја историје природе и Денису Герадсу из Националног музеја историје природе из Париза.

Наводи се да сада, 10 година касније, тим који предводе Спасов и Мадлен Беме са немачког Универзитета у Тибингену изнели су теорију да се зуб слаже са вилицом коју су немачки војници пронашли копајући ров 1944. у близини грчке престонице Aтине.

Према овим научницима, и зуб и вилица припадају створењу названом Грекопитекус, претку човека који је тек касније мигрирао у Aфрику. Спасов објашњава да се до сада претпостављало да је најстарији потенцијални људски предак био Сахелантропус пронађен 2001. у Чаду у западној Aфрици, за чије остатке се сматра да су стари око седам милиона година.

„Сада мислимо да је то (најстарији људски предак) Грекопитекус пронађен у Грчкој и Бугарској зато што су наша открића неколико стотина хиљада година старија“, тврди Спасов.

Наводи се да је мушки примерак Грекопитекуса тежио око 40 килограма, колико и женка шимпанзе данас, као и да је имао масивну и снажну вилицу којом је могао да жваће кору дрвета и кестење.

„Ми такође претпостављамо да је могао да хода усправно“, додаје Спасов.

Наводи се да су због хроничног недостатка финансија за научна истраживања у Бугарској, најсиромашнијој држави Европске уније, ископавања ограничена на само осам дана овог лета, али је и поред тога тим научника пронашао стотине фосила за које се надају да припадају Грекопитекусу.

Очекује се да ће ископавања бити настављена у суседним државама Грчкој и Македонији у септембру.

 • Дуња

  „Претпостављамо…мислимо…верујемо“…од оволико „научних“ мисли, само се прекрстим „Боже, хвала ти…“

 • ilija

  Ima li iko pametan u srbiji da nesto pise pametnije nego da nabraja ovakve glupasi. Naucnici te naucnici te Darvinisti te ovo te ono dok sama logika govori mnogo drukcije. Zar ti glupi naucnici ne mogu da shvate da nista ne moze da postane samo od sebe da sve sto postoji mora da ima tvorca. Ali oni koji se protive tvorcu pokusavaju svim nacinom da naprave sami sebe ludjacima i da oni nesto izmisljaju. Ovo se dogodilo pre milione godina, ovo je bile pre deset miliona godina itd. itd. Gdje je dokaz. Znaci mi mozemo tvrditi da je Nikola Tesla postojao pre milion godina i neki ce verovati u to. Ipak budale treba da zive i da zarade koji dinar a nije vazno dali pricaju istinu ili ne.

 • Херцеговина

  Свак живи вуче воду на своју воденицу, само Срби, .ебени САНУ и србски ,,историчари,, ћуте ка мулци:(
  Скоро одгледах емисију о ,,дубровачкој републици,,..почетак је обећавао..да су град основали православни..да је србски цар Душан продао Стон и Пељешац и од тада креће богаћење дубровчана (трговина са сољу одатле, као и разне друге робе из унутрашњости насељене искључиво православним Хумским живљем(данашња Ерцеговина)..
  А кад је почело про.с..еравање….типа ..дубровник је увијек припадао крватима и крватско-угарској краљевини???
  Алоооо, дубровник који је прву везу са крватском успоставио 1939 под карађорђевићима???
  Е, тако се то моји Срби ради….ПЛАТИ И КЛАТИ.
  Жао нам пара???
  Не платимо ли на мосту..на ћуприји сигурно хоћемо!

 • урбана герила

  Како чији преци. Неко је од Бога, а неко од мајмуна. Сад, занимљиво је то Творац устројио. Имамо право да бирамо од кога смо постали.

 • омг

  Пре 7 милиона година на југу Бугарске? Шта све нећемо чути. Бугари су били дошљаци, узели све српско, јер су били у мањини, асимиловали се 100%, задржали само име и сад су они пре 7 милиона година били први у нечему. А кад се исто то нађе на територији данашње Србије, онда је вест да је то на територији Балкана, западног, јужног или северног. Како Танјуг јавља. Зар нису Југословени отишли у историју?

  • Михаило

   Бугари су највећи преваранти што постоје у области археологије