Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ТРАЖИ ОД БУДУЋЕ ГЕЈ ПРЕМИЈЕРКЕ да исели руске хуманитарце из Србије

0

Јачају притисци на Београд да се Русима у хуманитарном центру не доделе привилегије. Хојт Ји: Не верујемо да Русија хоће да помогне Балкану да иде ка ЕУ

МЕЂУ првим већим изазовима нове владе биће решавање статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, око којег различита очекивања с једне стране има Москва, а с друге Брисел и Вашингтон.

Из ЕУ и САД поново стижу оптужбе да је Центар „шпијунска база“ и захтеви да се не додељују дипломатске привилегије особљу Центра. Руске власти пак дуже већ очекују да се парафира припремљени споразум којим би се решило ово питање.

Дан након што је Европски парламент усвојио резолуцију о Србији у којој изражава забринутост „због руских ваздухопловних снага у Нишу, огласили су се и представници Вашингтона – амерички амбасадор у Београду Кајл Скот и високи званичник Стејт департмента задужен за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји.

– Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила – специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ – поручио је Ји на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату.

Према његовим речима, „Центар у Нишу, близу границе са Косовом, где САД имају око 600 америчких војника и 4.000 припадника НАТО мировних снага није позитиван помак“:

– Ако Србија дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије.

И амбасадор Скот поручио је да „има добрих разлога за забринутост“ због постојања Руско-српско хуманитарног центра.

– Не знам тачно шта они раде, никада нисам посетио тај центар, али мислим да има добрих разлога за забринутост – рекао је Скот у Нишу одговарајући на питање новинара да ли сматра да је Центар заправо шпијунски центар.

За Скота је сарадња Србије са НАТО пре свега у интересу наше земље и поручује да би нам чланство донело заштиту:

– Одлука је на Србији да ли ће остати неутрална или ће ући у НАТО. Мислим да може остати неутрална, а ући у ЕУ.

АМБАСАДОР И САНТА ФЕ

УОПШТЕ ме не занима то што неко у САД верује да су руски шпијуни у Нишу – каже председник Србије Александар Вучић. – Тамо је територија Србије и ми ћемо суверено доносити све одлуке које се тичу хуманитарног центра. Замислите да наш амбасадор каже, рецимо, да му се не свиђа то што неко ради у Санта Феу. Иначе, Вучић је најавио да 17. јула путује у посету потпредседнику САД Мајку Пенсу.