Прочитај ми чланак

ДВОРАЦ ОБРЕНОВИЋА ниче из пепела

0

Држава спремна да обнови таковски замак, који је некада припадао славној српској династији. Радови би могли да коштају око пет милиона евра.

Некадашњи дворац Обреновића, близу Таковског грма, где је 1815. године избио Други српски устанак, ускоро би могао да се нађе на туристичкој мапи Србије. Канцеларија за управљање јавним улагањима при Влади, како сазнајемо, већ је добила задужење да „прочешља“ сву постојећу документацију, међу којом је и архитектонски нацрт изгледа старог дворца.

Реконструкцију летњиковца славне српске династије, који је изгорео у Првом светском рату, а „докрајчен“ 1943, најавио је пре два дана председник Србије Александар Вучић, приликом посете Горњем Милановцу. Тада је изнета процена да би радови могли да коштају око пет милиона евра.

Први човек општине Дејан Ковачевић уручио је Вучићу пројекат и фотографије Таковског дворца. Документација о оригиналном изгледу пронађена је у Бечу, и на основу тих нацрта архитекте су поново израдиле пројектну документацију.

БИЛИЈАР САЛА И 36 СОБА

Аустроугарски путописац и етнолог Феликс Каниц упоредио је долину где се налазио Таковски дворац са „прекрасном долином Сулц у Бечу“. Грађевина је имала 36 просторија, билијар салу, бројне салоне.

– Ако узмемо у обзир да је рудничко-таковски крај у оба устанка представљао не само стециште судбоносних дешавања, већ и родно место многих личности које ће заједно са кнезом Милошем пресудно допринети успешном окончању српске револуције, онда са пуним правом, али и поносом, ове просторе можемо назвати државотворним – каже Ковачевић за „Новости“. – Идеја је да се Таковски дворац поново изгради и то би био пројекат од изузетног значајна за развој наше општине. Изградњом деонице ауто-пута Љиг – Прељина отворила се могућност да још више туриста посети нашу општину.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, потврдио је, за „Новости“, да је председник Србије њега, односно Канцеларију задужио да преузму посао око обнове дворца:

– Очекујем сусрет са председником Општине Горњи Милановац, највероватније следеће недеље. Најпре треба да утврдимо какав је концепт замишљен, јер се очекује да читав пројекат покрене туризам овог краја. Формална одлука о почетку градње још није донета, а сада нам је задатак да проучимо постојећу документацију и одредимо даље кораке.

Када посао дође у ту фазу, претпоставља се да ће Канцеларија надгледати квалитет и динамику радова, као што то већ чини кад је у питању реконструкција објеката од државног значаја.

У Општини Горњи Милановац подсећају да је дворац Обреновића изграђен народним кулуком за непуне две године и предат на коришћење последњим Обреновићима на Малу Госпојину 1901. Краљ Александар и краљица Драга дошли су само једном, тада, кад су им свечано предати кључеви.

Трагични догађаји који су уследили, односно њихово убиство у Мајском преврату 1903, проузроковали су одлазак са историјске сцене ове владарске куће. Троспратна грађевина „швајцарске спољашњости и шумадијске унутрашњости“, како су је у оно доба описивали, убрзо је опустела и почела да пропада. У односу на остале дворце Обреновића, овај је био нешто скромнији, али упечатљив са фасадом која је подсећала на алпске виле аристократа и шумадијским ентеријером.

ОРИГИНАЛНИ ПРЕДМЕТИ У МУЗЕЈУ

Музеј рудничко-таковског краја успео је да дође до 14 експоната за које се поуздано зна да су били саставни део инвентара Таковског дворца. Они су данас смештени у посебном кутку сталне поставке музеја у Горњем Милановцу.