Прочитај ми чланак

ПРЕОКРЕТ: Русија оживљава Јужни ток са партнером и заобилази Украјину

0

Аустријска нафтна компанија ОМВ и руски Гаспром оживљавају пројекат гасовода Јужни ток, који заобилазећи Украјину треба да доведе гас из Русије до Беча.

Бечки дневник „Стандард“ подсећа да се ради о гасоводу који преко Црног мора треба да руски гас допреми не само у југоисточну Европу, већ централну Европу.

Највећу корист ових „реанимираних“ планова имали би ОМВ И Аустрија као гасно чвориште, подвлачи „Стандард“.

Пре десетак дана је аустријски канцелар Кристијан Керн са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, поводом учешћа на тамошњем Међународном економском форуму (СПИЕФ), разговарао на многе теме, али о великом „послу“ ни шеф аустријске владе, а ни директор ОМВ Рајнер Зеле не желе да говоре.

– То и не чуди, јер би реализација била не само економски далекосежна, већ би имала и геополитичке импликације. Све док није све потпуно договорено важи највиши степен тајности – тврди лист.

Повратак гасовода у умањеном облику
„Стандард“ подсећа да се ради о повратку гасовода Јужни ток у мало умањеном облику, који је од стране Бугарске на притисак ЕУ био окончан.

Лист указује да су и САД снажно инсистирале на окончању тог пројекта, након што је Русија анектирала Крим.

Гасовод је требало преко Црног мора из Анапе у Русији да води до Варне у Бугарској и да у Европу годишње „пумпа“ 63 милијарди кубних метара гаса годишње.

„Стандард“ наводи да је тај пројекат „закопан“ и да сада гасовод иде у правцу Кијипкија у европјком делу Турске, те да од 2019. треба да доставља око 16 милијарди кубних метара до чворишта Лилебургаз.

Док је први ток усмерен ка снабдевању Турске, према замисли Аустријанаца, даљи гасовод треба да снабдева Европу.

У другом кораку планирано је удвостручење капацитера Турског тога, и ту жели ОМВ да буде активан, те гас, путем изградње капацитета гасовода у Бугарској; Србији и Мађарској, у правцу Аустрије, доведе руски гас до скалдишта Баумгартен у Беч.

Гаспром, према писању „Стандарда“, наводно је спреман да гас прода ОМВ, која би после преко чворишта Баумгартен испоручивала веће количине даље, а једно од могућих трзишта била Италија.

Аустријанци преко гасовода Транс Аустрија желе да за себе обезбеде трошкове транзита, а ти приходи би отпали ако би Италија остварила са Русијом Транс Адриа гасовод.

„Тренутно постоје назнаке да ОМВ може да се наметне. Планови још нису прогурани, али већ сада поједине транзитне земље подржавају овај пројекат“, истиче лист додајући да Гаспром и ОМВ не желе да коментаришу ове наводе већ само истичу да се размишља о могућој сарадњи у циљу развоја инфраструктуре за гас која би била неопходна за испоруке ка централној и југоисточној Европи.