Прочитај ми чланак

ДРЖИ ВОДУ док напредњаци оду

0

“Једног дана људи ће говорити: ово је урадио Тито, а ово је урадио Вучић” – рекао је некада давно друг Тито, мада постоје снимљене индиције да је то после поновио друг Вучић у некој емисији на ТВ Прва.

И једнога дана у далекој будућности возиће се друг Вучић Београдом како би проверио да ли се остварила оно пророчанство по коме ће људи једног дана говорити за све нашта наиђу: “Ово је урадио Тито, а ово је урадио Вучић”.

-Ко је ово урадио? – питаће друг Вучић поносно сувозача у колима са укљученим брисачима, док буде кружио тргом Славија.

-Неки водоинсталатер! – рећи ће сувозач.

-Ал’ прска вода по шофершејбни. Ко је могао да се сети да направи оволику фонтанчину на месту где дува кошава? – питаће друг Вучић, и сам помало збуњен развојем ситуације.

-Ма водоинсталетер, ј… му ја матер! – рећи ће сувозач бесно и римовано.

Тако да постоји оправдана бојазан како ће једног дана Срби говорити – ово је урадио Тито, а ово је урадио неки водинсталатер, ј… му ја матер.

Онда ће увече, једног дана, друг Вучић опет проћи тргом Славија да би видео како ноћу изгледа она фонтана коју је урадио неки водоинсталатер.

-Предивно! Како се само мењају боје! Ко је ово урадио? – питаће друг Вучић.

-Ма неки електричар, будала! Можеш мислити, направио светлећу фонтану која стално скреће пажњу возачима на најпрометнијем саобраћајном чворишту у Београду! – рећи ће случајни пролазник.

Тако да постоји оправдана бојазан како ће једног дана Срби говорити – ово је урадио Тито, а ово је урадио неки електричар, будала.

Потом ће једнога дана друг Вучић проћи тргом Славија како би видео на који начин функционише музика на оној фонтани, коју су урадили неки водоинсталатер и неки електричар, будала.

-Не можемо да спавамо од музике! То пичи по цео дан! Ко је могао да се сети да усред центра града уради музичку фонтану? – казаће један од станара околних зграда, једног дана.

-Стварно, ко је то урадио? – питаће друг Вучић.

-Неки композитор, морон! – одговориће станари околних зграда.

Тако да постоји оправдана бојазан како ће једног дана Срби говорити – ово је урадио Тито, а ово је урадио неки композитор, морон.

На крају ће, једнога дана, друг Вучић отићи у тужилаштво. Тужилац ће из фиоке извући фотографије некаквих рушевина, из фасцикле са отисцима шољица од кафе на којој крупним словима пише “Херцеговачка”.

-Ко је ово урадио? – питаће тужилац.

-Неки комплетни идиот! – рећи ће дуг Вучић.

Тако да постоји оправдана бојазан како ће једног дана Срби говорити – ово је урадио Тито, а ово је урадио неки комплетни идиот.

Мада ће вероватно сви остали позвани на разговор у тужилаштво тог једног дана, гледајући у оне слике из фасцикле са отисцима шољица за кафу, коначно изрећи чувену реченицу: “Ово није урадио Тито! Ово је урадио Вучић!”

Стиче се, наиме, утисак, да је напредњачка тактика инфраструктурног развоја Србије подизање свега и свачега на разним местима, са јасним циљем да једнога дана неко туда прође и каже: “Ово је урадио Вучић!”

Тако да те разне ствари на разним местима не морају да буду од претеране користи шороким народним масама, већ морају да упадају у очи и да натерају неког будућег житеља Србије да се гласно упита: “Ко је ово урадио?”

Иако се инфараструктурни пројекти све више развијају у правцу питања које ће једнога дана гласно поставити неки будући поносни житељ Србије, а које гласи: “Мајко мила, ко је ово урадио, да се прексртим и левом и десном?”,

Камере су својевремено снимиле друга Вучића како обилази изградњу две стамбене куле “Београда на води” и у неформалном ћаскању наређује шефу градилишта: “Ово мора да буде добро осветљено, да се види с оба моста!” – чиме је и доказано да се инфраструктурни процват Србије развија у правцу: ово мора да буде добро осветљено, да се једног дана с оба моста види да је то урадио Вучић.

У напредњачким круговима размишља се и обавезној светлећој реклами која би се постављала на све објекте изграђене од маја 2012. године наовамо, а на којој би крупним словима писало: “Ово је урадио Вучић!”, како једнога дана необавештени грађани не би имали дилему.

Једино ће на новом прелепом паркингу у Херцеговачкој улици стајати светлећа реклама: “Ово није урадио Вучић, ово је урадио Тито!”

Те је концепт развоја Србије направљен по јасном систему: “Држи воду док напредњаци оду!”

Када су друга Вучића пре неки дан питали зашто грађанство не може да приђе светлећој музичкој фонтани на Славији без ризика да их при претрчавању улице не прегази тролејбус број 29, трамвај број 2 или аутобус број 83, он је мудро рекао: “Шта су мислили!? Да перу ноге у фонтани!?”

Пошто је, јелте, јасно да фонтане у модерној Србији нису толико згодне за прање ногу, колико су згодне за прање биографија.

Мада нису рачунали на истраживање научника које је показало да је вода чудна текућина – показало се да може све да опере, сем образа и биографија.