Прочитај ми чланак

ВУКАДИНОВИЋ: Власт ће покушати да осујети опозициони блок

0

Једини пут за опозицију на предстојећим изборима у престоници и евентуалним изборима за парламент јесте уједињење, што не значи да ће се између партија брисати политичке и идеолошке разлике - рекао је у разговору за Данас политички аналитичар, народни посланик и уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић.

Он истиче да и поред идеолошких разлика, партије које нису на власти приликом формирања опозиционог блока морају да се договоре око темељних принципа као што се људска права, демократске вредности и инсистирање на фер изборима око којих ће се окупити.

– То неће бити никакав нови ДОС као што то желе да представе Вучићеви медији и аналитичари, као што није ни то тачно да су идеолошке и политичке разлике између опозиционих странака толико велике да не би могле да се превазиђу – што такође потенцирају СНС гласила. Поред њих, ту тезу понављају и поједине опозиционе странке које су у ствари Вучићеви сателити, које се оправдано боје успостављања широког и чврстог опозиционог блока јер би у том случају они нестали са политичке сцене – сматра Вукадиновић.

На питање шта би ипак могло да поремети формирање заједничког опозиционог фронта, Вукадиновић одговара да би то могле да буду сујете опозиционих лидера, али да мисли да су им се на претходним председничким и прошлогодишњим парламентарним изборима оне обиле о главу и да су од тада нешто научили.

Према његовој оцени, наговештај уједињења опозиције који се догодио на протесту на дан инаугурације председника Вучића, учинио је да власт од њега зазире, и зато ће у наредном времену преко својих медија покушати да га сатанизује и обесмисли. Вукадиновић унапред поставља питање онима који ће се згражавати над политичким разликама у будућем опозиционом фронту, како то да у „Вучићевом фронту“ има места и за четнике и за комунисте, и за европејце и за русофиле, а да он ипак функционише.

– Уколико заиста желе да га (Вучића прим. аут.) забрину, опозициони лидери морају заједнички наступити на београдским изборима. Та прича да ће излазак у више колона подигнути излазност пала је у воду услед резултата на минулим председничким изборима. Само мобилисање широког бирачког слоја даје шансу опозицији за реалан успех – истакао је Вукадиновић, нагласивши да ће странке које нису на власти, уколико се уједине, по први пут после пет година на београдским изборима имати реалне шансе за победу, што би нанело озбиљан ударац режиму.

Према његовим речима, први пут после дужег времена лопта је на терену опозиције и само од њих зависи шта ће са њом урадити. Вукадиновић је свестан да уједињење опозиције није лак посао, и да ће власт на све начине – па и убацивањем тројанских коња покушати да га осујети, али апелује на њене лидере да је то једини начин да се стане на пут ауторитарном режиму Александра Вучића.