Прочитај ми чланак

МИХАЈЛОВИЋ: Жене послодавци неће смети да питају да ли су удате

0

Надам се да ће закон о родној равноправности бити усвојен током лета, изјавила је данас потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и додала да ће тада законски бити забрањено да приликом запошљавања жену питају да ли је удата, да ли планира децу.

Она каже да је у питању кровни закон, те да ће неки други закони морати да се мењају због Закона о родној равноправности. Додаје да се чека још мишљење једног министарства – Министарства рада, а да након тога предлог закона иде на Владу Србије на усвајање.

Фото: Н.С.

– Жену која тражи посао, прелазе са једног посла на други, да не може нико да пита да ли је удата, да ли има и планира децу – то ће бити законом забрањено – појаснила је Михајловић, пред конференцију „Утицај жена – Могу ли жене да промене Србију“.

Закон ће, како је рекла, створити услове да много више жена буде укључено у пословни, друштвени, социјални живот.

Што се тиче политичког живота, потпредседница владе која је и председница Координационог тела за родну равноправност, рекла је да је Србија шеста у Европи по проценту жена које су укључене у парламент.

Како каже Србија има жену гувернера, жену председницу Скупштине Србије, пет жена у Влади Србије, те да сматра да су жена подједнако способне, као и мушкарци, да воде сваку институцију.

– Дешава се, и против тога се боримо, да жена дође до одређене позиције, а да је онда тешко даље. Како се пењете ка врху тако су степенице све стрмије и уже. Мислим да је време пред нама када ћемо имати жене премијерке – појаснила је она.