Прочитај ми чланак

КО ЈЕ КОМЕ СМЕШАН? Док се Мали и Ђилас препуцавају, шокираће вас цифре

0

Градоначелник Београда Синиша Мали, који са председником Србије Александром Вучићем борави у Астани, каже да се током посете разговарало не само о Београду, већ и о другим градовима у Србији и начину да се цела земља унапреди и улепша.

На Ђиласову изјаву да га је насмејала тврђа председника Србије Александра Вучића да је Синиша Мали био најбољи градоначелник до сада, каже:

„Прочитао сам оно што је Ђилас рекао и видим да је њему смешно то што је задужио Београд за 400, 500 и више милиона евра. Мени ту ништа није смешно, то су дугови које ми враћамо протекле три године, сви грађани Београда и много смо успели да урадимо у том погледу“, рекао је.

Мали додаје да је Ђилас заборавио да каже да није задужио Београд само према банкама са 400-500 милиона евра, већ је задужио и јавна комунална предузећа и градске општине, и да је укупан дуг 1,1 милијарди евра.

„Направио је један хаос у граду који укупно износи 1,120 милијарди евра. Не 400 или 500 милиона евра, већ милијарду и 120 милиона евра. Све је документовано, све пише“, рекао је Мали и додао да су он и његов тим вратили 455 милиона евра, без једног динара нових кредита, те да је „нечувени“ дефицит од 20 одсто, који је оставио Ђилас, смањен на шест.

Додаје и да је затечен јавашлук у јавним предузећима, која су 2013. године, док је Ђилас био градоначелник, у буџет града уплатила 680 милиона динара, а само прошле године 5,1 милијарду динара, јер нема више намештених уговора по којима је новац уместо у буџет града одлазио „неким приватницима из јавно-комуналних предузећа“.

„Е, то је велика разлика између Ђиласа и ове градске власти. Ми се не задужујемо, све што инвестирамо, инвестирамо из уштеда, а Београд данас је једно од највећих градилишта у Европи, са више од 500 активних градилишта“, каже је градоначелник.

У том смислу, подсетио је на пројекат Београд на води, Икеу која се отвара у јулу, почетак изградње старог савезног МУП-а, градњу хотела Хилтон, „W“ хотела, шопинг мола на Ади, фабрике Меита у Обреновцу и фабрику текстила у Лазаревцу, који запошљавају људе.

„Поверење у Београд се вратило, од 2013. до 2016. године, дуплирали смо број страних туриста у нашем граду. Нова фонтана на Славији, пешачке зоне се уређују… Што се Ђилас није сетио да среди Обилићев венац, помери бар један брод, од оног гробља бродова на Београду на води. Што бар нешто од тога нису урадили…“, упитао је Мали.

Каже и да се Ђиласа сећа по подземним контејнерима који су пропали, намештеном тендеру за реконструкцију Булевара краља Александра.

„Мислим да је чак његов градски менаџер био и у затвору због тога“, додао је Мали.

Како каже, грађани се Ђиласа сећају по „Пазл граду“ на Бањици, где су паре Београђана бачене узалуд, као и на реплику Теразија на Новом Београду.

„То су радили Драган Ђилас и његов помоћник Александар Шапић. Ето, то је резултат њиховог рада – огроман дуг који је нама остао, са чим смо се борили и што смо решили“, рекао је Мали.

Он је поновио да уз уштеде могу да се покрену делови града, те додао да се никада више паркова није радило, улица сређивало, уз изградњу водоводне и канализационе мреже.

„Све оно што грађанима Београда недостаје, поготово у општинама где Ђилас можда чак никада није отишао за свог мандата. То је та велика разлика и није ми смешно када помиње стотине милиона евра које су њему „плус-минус“, а које смо ми морали да враћамо и које је сваки Београђанин враћао у протеклом периоду“, закључио је Мали.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говоре о томе колико Београд својом величином угрожава Србију (00:40:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.