Прочитај ми чланак

УЖИВО: Америка стала, Коми сведочи

0

Бивши директор ФБИ Џејмс Коми стигао је у Сенат, где ће сведочити о руском мешању у америчке председничке изборе.

Америка чека, а телевизијске мреже неће емитовати редовни програм током сведочења, те Американци тешко да ће моћи то сведочење да пропусте.

ЦНН данима држи „сат који одбројава“ време до почетка дуго очекиваног појављивања Комија пред сенатским Комитетом за обавештајне послове, које се пореди са ранијим сведочењима у Конгресу, попут оног у афери „Вотергејт“.

Сенатор демократа Марк Ворнер рекао је на почетку саслушања да „ово није истрага о изборима“.

„Овде смо јер је инострани фактор напао нас у нашој кући, просто и јасно“, рекао је Ворнер.

Ворнер је истакао да је Коми одбио захтеве председника Доналда Трампа да му се „законе на верност“ и да „одустане од истраге о Русији“.

„Баш зато бивши директор ФБИ сада седи овде као обични грађанин“, рекао је Ворнер.

Ворнер је раније рекао да се у изјави коју је Коми предао Комитету уочи сведочења наводи да је председник САД Доналд Трамп „изгледа претио Комију да ће остати без посла.“

Ројтерс, који је имао увид у текст уводне речи којом ће се Ворнер данас обратити комитету, преноси да је он навео да је Трамп од Комија затражио прекид истраге против својег високог саветника, чиме је прекршио прецизно дефинисане смернице чији је циљ спречавање политичког уплитања у истраге ФБИ.

„Сведочење господина Комија које је предато за данашње саслушање је узнемирујуће“, наводи се у тексту обраћања Ворнера.

Да подсетимо, Коми је навео да ће у уводној речи на саслушању потврдити да му је Трамп тражио лојалност као и да је захтевао да прекине истрагу о бившем саветнику за националну безбедност Мајклу Флину.

Флин је средином фебруара поднео оставку због контаката са руским амбасадором и пре него што је званично ступио на дужност.

Трамп је на питању о Комију навео да му жели срећу.

„Цела земља ће желети да застане и погледа“

„Ово је један од оних тренутака када би већи део земље могао да пожели да застане и погледа то“, каже Нора О’Донел, део „ЦБС“ тројке новинара који ће пратити Комијево сведочење.

АП наводи да ће ово бити прво његово појављивање у јавности од када га је председник САД Доналд Трамп отпустио прошлог месеца.

Наводи се да ће „ЦБС“ као и остале ТВ мреже преносити прво Комијеве речи, а потом и питања која ће му упућивати

сенатори.