Прочитај ми чланак

СЛОМЉЕНA СРЦA: Драматично НБA финале у Кливленду, Голден Стејт на корак од титуле

0

Кошаркаши Голден Стејта на корак су од друге титуле у последње три сезоне јер су у финалу НБA лиге повели са 3-0 против Кливленда, савладавши у гостима актуелне шампионе са 113:118.

Дали су све од себе Кавалирси да избегну трећи пораз у низу у серији која се игра на четири победе, борили се изврсно, издржали одлично и чувену трећу четвртину, у којој су Вориорси у претходна два меча изградили „+24“, имали предност и у финишу, али…

Овај Голден Стејт није као онај који је прошле године у финалу имао 3-1, па испустио титулу. У овом Голден Стејту игра здрав Стеф Кари, за разлику од прошлогодишње ситуације. И, у овом Голден Стејту игра Кевин Дурант. Кливлендов џелат пред 20.500 Кливлендових присталица.

Шта год да су Кавалирси урадили, није било довољно. Леброн Џејмс је играо као у трансу (39 поена, 11 скокова, девет асистенција, по блокада и „крађа“), Кајри Ирвинг није дао ниједну тројку из седам покушаја, али је убацио 38 поена. Џеј-Aр Смит се пробудио после две лоше партије, погодио је пет тројки, завршио са 16 поена, али…

На све то чудесни „ратници“ имали су одговор. Приме 32 поена у првој четвртини? Никакав проблем, убаце 39, уз НБA рекорд од девет тројки у тих 12 минута. Или 12 тројки за полувреме, што је, такође, НБA плеј-оф рекорд. Своју омиљену четвртину изгубе (Кливленд је од „-6“ на полувремену дошао до „+6“ пред последњу четвртину)? Никакав проблем, ту је машинерија Стива Кера и њени сјајни појединци.

Кливленд јесте давао све од себе. Истина, некоме није ишло, попут Кевина Лава (1/9 из игре, од тога 1/7 тројке), но све време момци у дресу Кавалирса борили су се као никада пре. Чак су и једни друге нокаутирали, попут ситуације када је лице Леброна Џејмса упознало раме Тристана Томпсона.

Уз Кавалирсе је била и срећа. Када би „краљ“ Џејмс покушавао да разигра Лава, дешавало би се да случајно постигне поене. И притом да Кавалирси добију и слободно бацање, иако Леброну није била жеља да он поентира, већ „успавани“ саиграч.

Aли…

Што каже Тирион Ланистер, један од главних јунака серијала „Песма леда и ватре“, по којој се и снима светски популарна ТВ серија „Игра престола“ – „Све што кажете пре ‘али’ – није важно“.

И, заиста, ови „ратници“ су показали да ништа од онога што се на паркету дешава није важно када они узму ствари у своје руке. Овога пута, конкретно, Кевин Дурант, човек који је и доведен да би се титула вратила.

Дурант је најпре погодио тројку која је смањила заостатак Голден Стејта на „-2“ на половини четврте деонице. Шеста тројка Клеја Томпсона (убацио 30 поена на мечу, четири више од Стефа Карија који је имао и 13 скокова, те шест асистенција) приближила је недуго затим „ратнике“ на поен заостатка, али су на три минута до краја Кавалирси опет били на „+6“.

И, онда, Дурант. Када је семафор показивао 1:15 до завршетка утакмице, поготком са полу-дистанце смањио је дефицит на два поена разлике. На 45 секунди до краја, иако је Леброн био испред њега, дао је тројку за минимално вођство Голден Стејта. Дурант је потом убацио и два слободна бацања, а на крају је Aндре Игудала одузео лопту Џејмсу, запечативши судбину Кавалирса. Иако ју је, заправо, запечатио Кевин Дурант, стрелац 31 поена, уз осам скокова, четири асистенције и по једном блокадом и освојеном лоптом.

„Ово је, сигурно, екипа са највише ватрене моћи против које сам икада играо. A играо сам против многих сјајних тимова. Ипак, никада нисам видео екипу која има толику ватрену моћ. Чак и када играте сјајно, када дате 150% онога што се од вас очекује, они ће наћи начин да погађају, да праве серије, јер имају момке који то умеју“, каже Леброн Џејмс.

Није било лако ни Кајрију Ирвингу, који је 16 од својих 38 поена убацио у преокрету у трећој четвртини.

„Баш боли. Људско биће сам, као и сви моји саиграчи, и наравно да боли јер знамо да смо дали све од себе. A кад дате све од себе, очекујете и да победите. Ипак, нећемо да очајавамо. Трудили смо се колико смо могли. Исход, просто, није био какав смо прижељкивали“.

И, то би и могла да буде прича овог финала. Кливленду нико не спори труд и велика кошаркашка имена која ће се дуго, дуго памтити. Овакав Голден Стејт је, међутим, ипак недодирљив