Прочитај ми чланак

ЂOРЂЕ ПРЕЛИЋ осуђен на 12 година затвора због убиства Татона

0

Виши суд у Београду осудио је данас на 12 година затвора навијача Партизана Ђорђа Прелића поводом оптужби за убиство француског навијача Бриса Татона у центру Београда 2009. године

Виши суд у Београду осудио је данас на 12 година затвора навијача Партизана Ђорђа Прелића поводом оптужби за убиство француског навијача Бриса Татона у центру Београда 2009. године, што три године мања казна него од оне на коју је био осуђен у одсуству.

Прелић је раније у одсуству био правоснажно осуђен на казну од 15 година затвора, али му је одобрено понављање суђења након што је ухапшен и изручен из Шпаније 2014. године после вишегодишњег бекства. Данашном пресудом стављена је ван снаге претходна пресуда, мада је Прелић проглашен кривим због истог кривицног дела тешко убиство.

И на нову пресуду и тужилаштво и Прелићева одбрана имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду, који треба да донесе правоснажну пресуду. У казну му се урачунава време у притвору и екстрадиционом притвору у Шпанији, а притвор му је данас опет продужен.

Прелић је осуђен за кривично дело тешко убиство као један од организатора нереда који су довели до масовне туче навијача Партизана и француског Тулуза на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године непосредно пред утакмицу Партизан – Тулуз, а у којој је страдао Татон. Он је у јуну 2014. године изручен Србији из Шпаније након вишегодисњег бекства, па му је због правоснажне пресуде којом је осуђен у одсуству на 15 година затвора, одобрено понављање суђења.

На почетку суђења негирао је било какву везу са смртона, тврде није учествао у тучи.

Виси суд је поцетком 2011. године Преливостепено осудио на 35 година затвора, али је та пресуда преиначена одлуком Апелационог суда и казна му је смањена на 15 година затвота.

У нередима на Обилићевом венцу у Београду непосредно пред почетак фудбалске утакмице београдског Партизана и француског Тулуза група хулигана је 17. септембра 2009. године претукла Татона, који је од задобијених повреда умро 29. септембра у Клиницком центру.

У процесу за убиство Татона неки од осуђених су већ одслужили казне.

Суђење због овог кривичног дела понавља се и Дејану Пузигаћи који је такође негирао кривицу и учешће у тучи.

Он се током бекства замонашио у руском манастиру на Тајланду, а ухапшен је у септембру 2015. године у Атини а потом изручен Србији.

БОНУС ВИДЕО

Проф др Зоран Чукић, који је дуго живео Јужноафричкој Републици и Бојан Драшковић историчар и писац говоре о дуго скривеној истини, о хрватским злочинима над Србима у Првом светском рату (00:46:30 i 00:51:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.