Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОРИ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА кажњени због јавних ставова?

0

Група професора и асистената Православно богословског факултета (ПБФ) у Београду кажњена је због Дарвинове теорије, тачније јер су потписали јавни апел поводом расправе коју је изазвала петиција за ревизију Дарвинове теорије еволуције у српским школама.

Одлуком патријарха Иринеја, професорима и сарадницима у настави који поред овог посла обављају и парохијску службу, она је укинута, а одузете су им и друге функције у радним телима и медијима Српске патријаршије, пишу „Вечерње новости“.

Ова одлука још није званично објављена, али ни потврђена ни демантована.

„Блиц“ је покушао да добије одговоре на ову тему од декана ПБФ, као и од појединаца који су потписали апел, али нико од њих није био вољан да говори о овоме.

Такође, и у Српској православној цркви (СПЦ) остали су неми на питања „Блица“ да ли је заиста патријарх Иринеј казнио потписнике петиције и са којим образложењем.

Санкције против професора и асистената који су се укључили у јавну расправу изазвале су опречне коментаре, како на самом факултету, тако и у јавности и међу верницима.

– Патријарх Иринеј и поједине утицајне владике сматрају да је група наставника предвођених владиком западноамеричким Максимом направила грешку објављивањем јавног апела о теорији еволуције. Њихови ставови углавном нису спорни, али им је замерено то што нису довољно водили рачуна о ширем контексту ове расправе у јавности и могућој компромитацији Цркве – рекао је саговорник „Новости“ из Патријаршије СПЦ.

Јавни апел који је потписала група од десет професора и наставника ПБФ у вези с теоријом еволуције била је и тема недавно завршеног заседања Светог архијерејског сабора. Највишем телу СПЦ потписници овог су се обратили писмом, у коме су објаснили своје мотиве за оглашавање и образложили аргументе из текста апела.

– Размотрен је и један излишан и у суштини бесмислен проблем. Реч је о уплитању групе наставника и асистената у јавну расправу о Дарвиновој теорији еволуције, у међувремену „догматизованој“ у мање-више атеистичком смислу, што је у медијима хорски проглашено за подршку дарвинизму у његовом најгорем издању и за посредно оспоравање богооткривене истине о Богу као творцу света и библијске повести о стварању – наведено је у званичном саопштењу које је у име Сабора потписао епископ бачки Иринеј.

Још је писало и да су се потписници тог текста обратили Сабору са исповедањем аутентичне хришћанске вере у Бога творца (здрави и прави креационизам).

– Сабор је то прихватио, али са напоменом да нам читава та расправа, без обзира на њихове намере и замисли, уопште није била потребна – писало је у саопштењу.

Зукорлић: Ускоро разговор о Дарвину

Са друге стране, о Дарвину ће се, без санкција, разговарати у Скупштини Србије. Како за „Блиц“ каже председник скупштинског Одбора за образовање и посланик Муамер Зукорлић, иницијатива за ревизију Дарвинове теорије еволуције могла би да се нађе пред посланицима у наредних месец дана.

– Пре него што почну одмори могла би да се одржи седница Одбора на тему Дарвинове теорије. Пре бих рекао да ће расправа бити начелна, не о терорији конкретно, него о шта са том иницијативом радити даље. То би био неки след – рекао је Зукорлић.

Он је навео да је обавеза Одбора да не игнорише овакве захтеве, „па то неће ни сада урадити“.