Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ О ЦИЉЕВИМА СРБИЈЕ: Нећемо да се спроводе политички експерименти над нама

0

Вршилац дужности премијера и шеф СПС-a Ивица Дачић поручио је да се адреса Александра Вучића променила, али не и њихова сарадња, као и да, што се његове адресе тиче, нема потребе да се мења.

Ивица Дачић је, у изјави новинарима, замолио да се његово име не злоупотребљава у разним комбинацијама када је реч о новом премијеру.

– Ја сам подржао Вучића, СПС и ЈС не због премијерског места, нити било каквог договора, већ заједничких циљева и даљих политичких планова, нагласио је Дачић.

Указао је да је веома битно да његов однос са Вучићем буде однос поверења, и да верује да ће председник предложити најбоље могуће решење за премијера.

– Како одлучи, тако ће и бити, подвукао је Дачић.

Истакао је да постоје спекулације да он врши притисак на Вучића преко цркве, и напоменуо да „не одлучују попови, већ Вучић“.

– Када сам рекао да је мој циљ да будем премијер? Премијер је помињао три опције. Шта ако не будем? Нисам никад постављао то питање, указао је лидер СПС-а.

Дачић је подвукао да што пре треба да се изабере нова влада, а да ће СПС и ЈС сарађивати и да их не интересују никакве комбинације.

Казао је да не жели да неке калкулације наруше стабилност Владе и да је стратешки циљ да Србија напредује брзим темпом и великим корацима.

Циљеви Србије

Дачић је оценио да је избором Александра Вучића за председника Србија добила велики капитал јер је тиме јасно речено да Србија хоће мир, али неће дозволити да је неко понижава и уцењује.

Поручио је и да нема потребе да се отварање нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ условљава напретком у дијалогу са Приштином.

– Ако ће Рамуш Харадинај бити косовски премијер, имаћемо ситуацију да од његовог приступа дијалогу зависи наш пут у ЕУ, упозорио је министар спољних послова у изјави новинарима.

Дачић је казао да треба да се процењује оно што Србија ради, а не напредак у дијалогу који зависи од две стране.

Осврнувши се на изјаву државног секретара у Министарству спољних послова Немачке Маркуса Едерера, Дачић је оценио да нема потребе исцрпљивати се коментарисањем порука и подсетио да свака земља, када је реч о билатералним односима, има своје становиште, па и о неким питањима која су за Србију веома тешка и спорна, укључујући територијални интегритет и суверенитет.

Дачић је подсетио да нису све чланице ЕУ признале Косово и да због тога путује у Шпанију, земљу која подржава Србију када је реч о тим принципијелним питањима.

– Никоме не сметамо, никога не кочимо, само смо против тога да се над нашом земљом спроводе политички експерименти у вези са суверенитетом и интегритетом. Ми вучемо потезе који су сагласни са нашим националним и државним интересом. Стратешки циљ је чланство у ЕУ, објаснио је шеф српске дипломатије.

Рекао је да су преговори са ЕУ живи процес и који треба да се убрза.

– Ако погледамо где смо били 2012, пре коалиције СПС-а и Вучића, мислим да смо постигли историјски преокрет – отворили смо преговоре и почели дијалог, нагласио је Дачић.

Он је истакао да је данас слика Србије много другачија него пре пет година.

– Они очекују да се понашамо као да немамо наш национални и државни интерес, јер се за њих подразумева да морамо слепо да се сагласимо са сваком резолуцијом и декларацијом. Ове године се нисмо сагласили са резолуцијама и декларацијама у вези са Русијом и БиХ, али и везано за неке друге регионе као што је Сирија, а мислим на оно питање због кога замало дошло до војног сукоба Истока и Запада, указао је Дачић.

Рекао је да је у време Бориса Тадића проценат придруживања резолуцијама ЕУ био више од 90 одсто, али зато што није постојао проблем у Украјини и проблем односа ЕУ и Русије.

Истовремено је указао да је Србија значајно, у поређењу са временом када је Тадић био на власти, променила однос са Немачком.

– За време Тадића имали смо дебакл односа са Немачком, а данас је Немачка један од наших главних политичких партнера, без обзира на то што се не слажемо око Косова, указао је Дачић.

Осврнуо се и на протекли састанак лидера региона у Крању у оквиру процеса Брдо-Бриони, додајући да је председник Вучић Хашиму Тачију одржао час државништва и показао да Србија, без обзира на то што се залаже за мир и помирење, неће никоме дозволити да је понижава и тера да ради нешто супротно својим интересима.