Прочитај ми чланак

ДУШКО КОВАЧЕВИЋ: Калабић је двоструки издајник, издао је команданта и свој народ

0

Академик и драмски писац је изнео своје приватно мишљење о спорним рехабилитацијама, нагласивши да су оне "питање историчара и још увек недоказаних докумената". Он, ипак, упозорава да би, ако је до правее, требало причати о свим рехабилитацијама почевши од Титове рехабилитације Аписа

„Прича о рехабилитацијама је изузетно битна за нашу будућност јер она увек почива на некој прошлости, а она мора бити истинита и изнад сваке политике“, рекао је писац и академик Душан Ковачевић, уз ограду да је прича о рехабилитацијама његово најприватније мишљење, истакавши да је рехабилитација једног човека за вечност, каква год била, и да зато треба бити максимално опрезан, пажљив, паметан и политички неселективан.

Он је, у разговору за Блиц, осврћући се на све актуелнију тему рехабилитација поводом „случаја Калабић“, рекао да не треба причати само о оним рехабилитацијама после 2000. године, већ о свим у такозваној новијој историји СФРЈ или од прве озбиљне рехабилитације Аписа 1953. године.

„Ту рехабилитацију је потписао лично Јосип Броз Тито и она је означила почетак признавања и легитимизовања обрачуна са свим што је имало везе са краљевским породицама Србије“, рекао је Ковачевић и додао да је порука била: он је с пуним правом убио оне који су били мрачна страна историје ове земље.

Прича о рехабилитацији, како је нагласио, има домино-ефекат.

„Или ћете рехабилитовати све по правди, без обзира на тренутна политичка опредељења, или ћете сваког ко је учинио било какав злочин заувек казнити“, казао је Ковачевић.

Он је рекао и да је прича о Калабићу компликована зато што је Калабић, по његовом приватном мишљењу, како је нагласио, човек који је био лично одговоран за смрт Драже Михаиловића, и да је познато да је Дража био с њим у сукобу, те да је починио злочине на своју руку.

„Он је неспорно двоструки издајник. Издао је свог команданта и народ коме се заклео да ће да служи. Остале рехабилитације су питање историчара и још увек недоказаних докумената“, закључио је писац.

О Дражи Михаиловићу, како је рекао, можемо да причамо данима и увек ће бити њих педесет одсто за рехабилитацију, а других педесет одсто против.

„Оно што је код њега неспорно је да је он први дигао устанак против окупатора и не може се сврставати у ранг са оним војним формацијама које су пактирале са снагама Трећег рајха од Словеније до Македоније“, рекао је Ковачевић и додао да је у том смислу проблематична и рехабилитација Недића.

„Он је учинио доста за спасавање срспког живља испод усташке каме, али је друга прича његова сарадња са Немцима, па макар она била и у том циљу. Он не може да се пореди са Дражом који је био уцењен на исту суму на колико и комунистички вођа Јосип Броз“, закључио је Ковачевић.