Прочитај ми чланак

БОРБЕНО ВОЗИЛО „МИЛОШ“ заштићено је од атомског и хемијског напада

0

Министарство унутрашњих послова купило је од Војске Србије борбено возило "Милош", а након првих тестирања о њему имају само речи хвале.

Ово ће бити прва употреба овог возила од када је представљено средином марта и када су први модели почели да излазе из Фабрике сложених борбених система у Великој Плани. Способности ове грдосије тестирали су у недељу припадници Жандармерије, САЈ-а и ПТЈ-а, а након дрилова по тешким теренима дошли су до заједничког закључка – возило је феноменално!

Вишенаменско оклопно борбено возило „милош“ припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија јединица полиције и оружаних снага.

„Милош“ се може користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и друге специјалне задатке.

Јак мотор, аутоматски мењач и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу максималну брзину кретања преко 110 километара на сат. Оклопно тело од панцирних челичних лимова омогућава врло висок ниво балистичке заштите као и врло висок ниво противминске заштите.

Возило је опремљено даљински управљаном борбеном станицом за дејство дању и ноћу са митраљезом калибра 12,7 милиметара, као и разним врстама митраљеза и бацача граната, системом противоклопних вођених ракета, радарским системима за осматрање.

Возило је опремљено с пет пушкарница, балистички заштићеним осматрачким прозорима, климом, савременом комуникационом опремом, командно-информационим системом, као и камерама за ноћно осматрање и вожњу. Точкови са „ран-флет“ улошцима омогућавају кретање и до 50 километара на сат у случају значајног оштећења.

Министарство намерава да до краја године поручи још један број ових возила.

– Желимо да побољшамо опремљеност полицајаца који свакодневно ризикују своје животе да би грађани Србије били безбедни. Модернизација опреме полицијских јединица попут Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије, али и редовних јединица полиције изузетно је важна како би ефикасно реаговале у случају терористичких претњи и других безбедносних изазова. Њихова боља опремљеност такође ће превентивно деловати на свако потенцијално угрожавање суверенитета наше државе. Изузев возила „милош“ у сарадњи са „Југоимпорт СДПР-ом“, МУП је модернизовао или приводи крају овај процес за више од 40 борбено-оклопних возила – каже за „Блиц“ министар полиције Небојша Стефановић и напомиње да је купљено шест нових возила типа „лазар 3“.

Сва возила биће у дефилеу на прослави Дана МУП данас у Нишу.