Прочитај ми чланак

„ХАКЕРИ СУ БИЛО ГДЕ“ Путин поново демантовао да се Москва мешала у изборе у САД

0

Хакери који су према обавештајним службама САД наводно утицали на америчке председничке изборе могли би да се налазе "било где", изјавио је руски председник Владимир Путин.

– Хакери се могу налазити било где. Они могу бити у Русији, Азији… чак и у Америци, у Латинској Америци – рекао је Путин у интервјуу за америчку телевизију Ен-Би-Си (НБЦ) која је синоћ објавила делове интервјуа а који ће у целини бити емитован сутра.

Путин је рекао да се можда ради о хакерима у САД који су вешто и професионално одговорност за америчке изборе пребацили на Русију.

– Имајући у виду неке калкулације за њих је било корисно да објаве одредјене информације, па су их и објавили, позивајуц́и се на Русију. Да ли можете да замислите тако нешто? Ја могу – рекао је руски председник. Руски председник је и јуче, на Медјународном економском форуму у Санкт Петербургу, демантовао да се Русија мешала у америчке председничке изборе.

Те тврдње не садрже „ништа конкретно, већ су само претпоставке“, рекао је Путин.

Америчке обавештајне службе оптужиле су Русију да је хаковала електронску пошту демократа за време предизборне кампање, чиме је наводно помогла америчком председнику Доналду Трампу да победи на изборима 8. новембра 2016.

Путин: Руси као некада Јевреји… Ко је крив за снег у Москви?

Руски председник Владимир Путин рекао је у Санкт Петербургу да сваљивање кривице на Русе подсећа на однос према Јеврејима.

Истакао је и да нема никаквог тајног споразума између руског амбасадора у САД Сергеја Кисљака и Трампове администрације.

-Мој одговор је – не! Ту нису ни почели преговори… Изненађен сам жамором који окружује рад руског дипломате. То је антимосковско бунило. Није ни јасно одакле људи шире такве информације… Добро, амбасадор се сретне са неким… Шта друго? То је његов посао, за то је плаћен, он се среће са људима, разговара о текућим проблемима, прави договоре. Шта треба да ради? Да буде на неким местима да би потом био отпуштен? – упитао је Путин.

Руски лидер је оценио да је паника која настаје због Трампових одлука изашла ван реалних оквира.

– Успут, требало би да будемо захвални председнику Трампу. Чуо сам да је падао снег у Москви данас, а овде пада киша и ужасно је хладно. Сада можемо да бацимо кривицу за њега и на амерички империјализам, али то нећемо да урадимо“, навео је Путин.

Потом се осврнуо и на однос западних медија према руској политици.

– Погледајте ваше колеге, погледајте шта раде овде… Њих занима наша домаћа политика, они нам седе над главама, висе са својих стопала и жваћу жваке, забављају се. То је систематски, то је непристојно и то је нецеремонијално мешање у нашу домаћу политику које траје годинама, такође и на дипломатском нивоу – поручио је путин дописници америчког НБЦ.

Председник Русије је прокоментарисао и стање у Сирији.

– Поједине снаге у тој земљи користе се споља како би се срушио Башар ел Асад. Знате оно, користите их данас и никада не знате шта ће се догодити сутра. Ал Каида је креирана како би се борила против Совјетског Савеза у Авганистану, а онда је Ал Каида ударила на Америку 11. септембра. Можда је Асад чинио грешке, али групе које се боре против њега нису анђели“, закључио је Путин.