Прочитај ми чланак

НЕМЦИ ЗАХТЕВАЈУ: Морамо да убрзамо аутопут Србија – Aлбанија

0

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел заложио се за успостављање додатног фонда за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану.

Он је истакао да Брисел треба више да се ангажује и инвестира у том региону.

Илустрација (Аутопут на Космету – од Суве реке до Дуља)

„Морамо сада да убрзамо велике инфраструктурне пројекте који су од економског значаја. Пројекте који имају и специјалан симболични значај као што су аутопту између Србије, Косова и Aлбаније. Да би се то финансирало, предлажемо да успоставимо додатни фонд за инфраструктурне пројекте“, рекао је Габријел у излагању на Осмој конференцији министара спољних послова југоисточне Европе Aспен Института о економском и политичком развоју региона.

Такође, указао је на значај јачања регионалне сарадње и изразио задовољство позитивном динамиком коју је створио Берлински процес додавши да га треба интензивирати.

Он је рекао да подржава и економску интеграцију Западног Балкана, која би била заснована на евроспким стандардима и тиме олакшала интеграцију у ЕУ.

Као донатори фонда, како је навео, свој допринос би могли да дају земље чланице ЕУ, Европске аспоцијације за слободну трговину (ЕФТA) и Европског економског простора, објављено је на сајту немачког министарства спољних послова.

Он је, такође, рекао да би ИТ самит у региону био одлична прилика за промовисање идеје ефикасне ИТ инфраструктуре како би земље Балкана успоставиле исте стандарде.

„Уверен сам да би требало више учинити да би регион постао атрактивнији за стране инвестиције“, рекао је Габријел и додао да је познато да инвеститори неће улагати ако не постоји озбиљна владавина права.

Земље са добро обученим радницима атрактивне су за инвестирање, а дуално образовање је кључно за успех.

„Зашто не успоставимо фонд за земље региона да се финансирају пројекти у области дуалног образовања за које земље онда могу да се пријаве? То би створило позитивну конкуренцију и осигурало да се средства користе тамо где су стварно потребна“, рекао је Габријел.

Он је додао да је свестан да све те ствари коштају, али је указао да „ако не учнимо новац доступним данас како би се Западни Балкан држао на правом путу у овој кључној фази, последице ће бити много скупље за све нас“.

Европској унији, како је нагласио, потребни су снажни партнери у региону.

Он је додао да Европљани треба да предузму конкретне кораке те да процес проширења ЕУ мора да добије додатну подршку.

„У противном не може се искључити могућност да Западни Балкан исклизне пред нашим очима. То не желимо. Због тога, морамо да задржимо курс“, рекао је Габријел и додао да то не значи компромисе по питању услова за чланство.

Он је изразио уверење да ЕУ треба да развије нове идеје, али и да обезбеди већа финансијска средства за њихову примену како би се смањили социјални проблеми изазвани тразицијом региона.

„Штавише, у нашем инстересу би било ако бисмо омогућили земљама Западног Балкана да учествује у више програма ЕУ“, навео је он.

БОНУС ВИДЕО

Проф. др Слободан Антонић, емисији „Дебата”, медијске куће „Центар” говори о томе да ли уопште постоји државна граница измеђиу Косова и Метохије и Србије. Послушајте:

 

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.