Прочитај ми чланак

ЛАЖУ И КУРДИ И АМЕРИКАНЦИ: Лавров открио договор Курда и Исламске државе (Видео)

0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров објавио је данас сазнања до којих су дошле руске обавештајне службе - да су курдске "Сиријске демократске снаге" (СДФ) постигле споразум са терористима Исламске државе у Раки.

Према информацијама којима располаже Русија, Курди су понудили безбедан излазак терористима из Раке, што су припадници Исламске државе и прихватили.

Пошто је ова информација претходних дана наговештавана из Москве, Курди су је већ одбацили, али је Лавров потврдио валидност оваквих сазнања.

– Наравно, уследила је и изјава америчке команде, у којој кажу да намеравају да промене тактику и да ће уместо периодичног покретања офанзива, организовати форсиране маршеве којима ће опколити Раку и спречити излазак терориста из града. Видећемо како ће се то одвијати на терену – рекао је шеф руске дипломатије, преноси Тасс.

– Наше Министарство одбране потврдило је ове информације. Оне се ослањају на поуздане податке. Штавише, одмах након прибављања ових информација, милитанти ИД-а су заиста почели да напуштају Раку и крећу према Палмири – појаснио је Лавров.

Руски министар је нагласио да, где год се налазили, терористи Исламске државе морају бити уништени и да ће Русија увек дејствовати у складу са тим начелом.

Руска авијација будно прати сва кретања око Раке, а током претходних дана уништен је већи број конвоја који су се упутили према југу Сирије. Руско Министарство одбране објавило је снимак уништења једног од тих конвоја: