Прочитај ми чланак

КОМЕСAР ЗA ИЗБЕГЛИЦЕ: Мигранти се из других држава пребијени враћају у Србију

0

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић изјавио је данас да нису реткост случајеви да се мигранти у Србију из суседних земаља враћају уз видљиве повреде настале услед примене физичке силе.

Комесар је тиме потврдио наводе у јавности да се из Хрватске мигранти који су илегално покушавали да пређу границу враћају уз видљиве повреде.

„То није случај само с Хрватском, већ и са осталим суседима“, казао је Цуцић, додајући да ни Мађарска ни Бугарска нису имуне на такву праксу.

„Такво понашање је крајње непримерено“, оценио је Цуцић.

Комесар је у изјави за агенцију Бета казао да је поносан на Србију, јер је, како је навео, једина у окружењу која се не односи на такав начин према мигрантима.

Он је позвао међунаодне организације да се огласе и реагују.

„Да се то дешава у Србији, већ би било бурних реакција међународних организација“, казао је Цуцић.

Поједине хуманитарне организације оптужиле су недавно хрватске полицајце да редовно туку мигранте који покушавау да уђу из Србије у Хрватску.

„Приметили смо од 10. маја пораст насиља од стране хрватске полиције према мигрантима који покушавају да прођу“, рекао је за агенцију Франс прес Овен Бреј, из организације Лекари света (Медекинс ду монде), чије медицинско особље је констатовало да су мигранти били жртве насиља.

У насиљу се следи иста шема, ударци пендрецима или моткама, уништавање телефона и отимање новца, рекао је Стефан Моасен, шеф мисије Лекара без граница (МСФ) у Србији. Моасен је рекао да су његова организација и организација Лекари света од 19. маја збринули око тридесетак повређених миграната.