Прочитај ми чланак

АКО АМЕРИКА ХОЋЕ РАТ, ДОБИЋЕ ГА!Путин поручио противницима ДА СА РУСИЈОМ НЕМА ШАЛЕ

0

Руски лидер упозорио да неће мирно седети и гледати како Американци гомилају војску и ракетне системе на границама његове земље, већ ће на то жестоко одговорити

Уколико САД хоће рат, добиће га, поручио је руски председник Владимир Путин.


Он је навео да Русија неће мирно седети и гледати како Американци гомилају војску на границама његове земље, већ ће на то жестоко одговорити.

Бесмислени изговори

Путин је, разговарајући са новинарима првог дана Економског форума у Санкт Петербургу, навео да је Русија годинама упозоравала на америчке поступке пре него што је одлучила да повуче прве потезе.
– Америка годинама поставља своје противракетне системе у близини наших граница. Имају те системе на Аљасци, у Европи, а сад и у Јужној Кореји. Упркос томе што константно упозоравамо на опасност од тога, цео свет ћути. Поставља се питање да ли Русија то треба да посматра беспомоћно? Наравно да не – рекао је Путин.

Он не верује западним уверавањима да антиракетни системи нису усмерени против Русије.
– Америка је оправдала постављање свог антиракетног система у Европи наводном нуклеарном претњом Ирана. Међутим, нуклеарни споразум је направљен са Техераном, а системи САД су остали. Сходно томе, Америка сад оправдава размештање ракетних система ТХААД у Јужној Кореји претњом из Северне Кореје, али то је само још један изговор. Није у питању Северна Кореја. Да сутра Пјонгјанг обустави свој нуклеарни и ракетни програм, САД би наставиле да размештају своје ракете по азијско-пацифичком региону, налазећи неки нови изговор – уверен је руски председник.

Како је нагласио, такво понашање Вашингтона не може остати без одговора.

Према његовим речима, Русија је већ повећала војни потенцијал на далеком истоку земље и Курилским острвима, али је нагласио да то није био избор Москве.

– То је само реакција на гомилање војске на источним границама наше земље. Међутим, исто што се дешава на истоку, догађа се и на нашим западним границама. Шири се НАТО структура, амерички борбени авиони су премештени у регион, допремљени су нови елементи ракетних система. Русија је стога приморана да реагује. Њихово ширење војске практично покреће нову трку у наоружању – објаснио је руски лидер.

Курили остају руски

На новинарско питање да ли ће предати Јапану два од четири острва из Курилског архипелага, која контролише Русија од Другог светског рата, Путин је одговорио да не намерава то да уради у овим околностима.

Ситуација је веома опасна

Према Путиновим речима, ширењем своје војске САД нарушавају стратешку равнотежу у свету, што је веома опасно.

– Свет о томе ћути као да се ништа не дешава. Нас нико не слуша, или слуша, али то не објављује. Светска заједница живи у незнању шта се догађа, а ситуација је веома опасна и забрињавајућа – истакао је Путин.

– Да би се то икад догодило, потребно је да се спроведе демилитаризација у ширем региону. Сада не видим да би то могло да се догоди. У оваквим околностима, да Јапан контролише сва Курилска острва, велика је вероватноћа да би тамо биле стациониране америчке трупе – објаснио је Путин.
Иначе, Москва је својевремено пристала да преда Јапану два од четири Курилска острва, али је споразум поништен.

То се догодило јер је Токио потписао споразум са Вашингтоном о стратешкој сарадњи, који би омогућио трупама САД да се стационирају на тим острвима.