Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЖЕНА СМЕ ДА УЂЕ У ЦРКВУ ЗА ВРЕМЕ ЦИКЛУСА: Ово је права истина

0

Вернице су избегавале да одлазе у храм како га не би испрљале

Према старом веровању, жени је забрањено да улази у цркву током месечног циклуса јер је она тада нечиста. Црква је и дан-данас подељена по том питању, али отац Јован је одлучио да нам објасни да ли је ово још само једна од многобројних паганских заблуда.

– Мишљење цркве је подељено, али Свети Григорије Велики је говорио да жени не треба бранити да уђе у цркву током менструалног периода јер то није нешто што долази од ње саме, него једноставно припада њеној природи – рекао је за наш портал отац Јован.

Тада нису постојали улошци, па се женама крв сливала низ ноге.

– Било је забрањено жени ући у цркву због практичних разлога. Нису постојали улошци, па су се плашили да крв не испрља црквени под – додао је отац Јован.

Ипак, данас постоје хигијенска средстава која ово спречавају.

Већина људи и даље верује да је жени која има менструални цилклус забрањен улазак у храм. То веровање се преноси са колена на колено и врло је распрострањено, иако је у питању чиста паганска заблуда.

Патријарх Павле је покушао да искорени ову заблуду и објасни верницама да током “оних дана” не треба да избегавају одлазак у цркву, јер је Бог жени подарио тело које функционише тако.

Оно што нам је Бог подарио, никако не може да буде нешто што нас прља или чини неподобним за одлазак у свети храм.

– Како савремена хигијенска средства могу да спрече да се случајним истечењем крви храм не учини нечистим, сматрам да и са те стране нема сметње да жена за време месечног прања, уз потребну обазривост и предузете хигијенске мере може долазити у цркву, целивати иконе, примити нафору и освећену водицу, као и учествовати у појању – записао је патријарх.

Свети Григорије, чудотворац из трећег века је још одавно покушао да одврати вернике од ове заблуде:

– Женама не треба бранити да улазе у храм у периоду када имају месечни период, јер дејство које наша природа пројављује на нашем телу не може се сматрати грешним – записао је Свети Григорије.

ПРИЧЕШЋЕ ТОКОМ ЦИКЛУСА

Оно у чему је већина световних људи сложна, јесте то да жена не би требало да се причешћује током циклуса.

– Може се направити изузетак само уколико је жена на самртној постељи и треба последњи пут да се причести – говорио је патријарх Павле.

Са друге стране, Свети Григорије се са овим ставом никада није сложио.

– Није исправно жену или девојку која има менструацију лишити светог причешћа јер се месечни циклус не дешава њеном вољом. Сви знамо за догађај о крвоточивој жени који је описан у јеванђељу. Жена која је дуго година патила од болести течења крви, понизно се приближава Господу Христу, дотиче руб његове одеће и истог тренутка бива излечена.

– Ако је дакле та жена с правом додирнула одећу нашег Господа, зашто би некоме на коме се пројављује дејство људске природе требало забранити приступ цркви Божијој? – записао је светац пре скоро две хиљаде година.