Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЉУТ, АЛИ И ОПОЗИЦИЈА: Заклетва, па примопредаја – митинг, па „контрамитинг“?

0

Председник Србије Томислав Николић предаће дужност Aлександру Вучићу у среду у 13.10ч, након што нови шеф државе положи заклетву у Дому Народне скупштине.

Вучић је поднео оставку на место премијера, а посебна седница на којој ће положити заклетву над Уставом Србије и Мирослављевим јеванђељем почеће у 11ч.

Ипак, протокол који прати ступање на дужност новог председника, поздрав и предају дужности бившег и и даље актуелног лидера СНС неће бити једино што ће привлачити пажњу током дана.

Иако засад нема званичне најаве, очекује се да ће се присталице најјаче странке у Србији окупити испред Скупштине како би пружили подршку новом председнику државе.

Претпоставља се да ће они доћи из свих крајева земље, а поједини медији објављују и да се испред Скупштине припрема монтирање бине.

Истовремено, они који не подржавају политику власти најавили су мирне протесте.

Међутим, представници парламентарне и ванпарламентарне опозиције, али и формалних и неформалних удружења грађана се изгледа неће сви окупити на истом месту у исто време.

Први су протест најавили из неформалног покрета „Против диктатуре“ и то за 10ч испред Скупштине, а у позиву на протест су апеловали и на посланике, чланове и симпатизере свих странака и представнике опозиције, синдикате, невладине организације и удружења грађана да им се придруже.

Подршку том протесту пружила је Демократска странка, а и једна од најактивнијих опозиционих група у парламенту „Доста је било“ позвала је своје чланове и симпатизере да се придруже том протесту.

Ипак, нешто касније се појавио и позив на протест у 18 часова, само другог организатора и на другом месту. Демократе су затим саопштиле да подржавају „целодневне протесте“, а ДЈБ је позвао грађане да мирно протестују на Тргу републике у вечерњем протесту.

Наведено је и да су била планиранана два термина протеста, испред Скупштине у време заседања парламента и у 18ч на Тргу републике, али се због „претњи и намере Вучића да изазове хаос и насиље“ одустало од окупљања испред парламента.

„Позивамо све људе који желе да се супротставе владавини једног човека и приватизацији државе да се заједно са нама и студентима окупе на протесту у 10.00 испред Скупштине Србије па све до протеста у 18.00 на Тргу Републике“, навела је ДС.

Позив на протест у 18 часова на Тргу републике упутио је Покрет слободних грађана који предводи Саша Јанковић.

Покрет бившег омбудсмана је позвао и грађане других градова Србије да изађу на тргове и мирним протестом изразе незадовољство због „званичног увођења диктатуре у Србију кроз церемонију лажног крунисања Aлександра Вучића“.

Четвртопласирани на протеклим председничким изборима, бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић, неко време није причао превише о домаћој политици, али је на Твитеру најавио подршку заједничком протесту у 18 часова и позвао грађане да му се придруже.

„Будимо јединствени у достојанственом протесту против неправде, аморала, корупције и издаје“, навео је он.

Скупове је министарка Зорана Михајловић назвала „контрамитингом“ и оценила да је у питању позив на проблем и сукобе.

„Мене то асоцира на контрамитинг Слободана Милошевића. Знам како је то изгледало“, рекла је Михајловићева.

Aлександар Вучић је на ТВ Пинк одговарајући на питања о „контрамитингу“ рекао да ће на дан његове инаугурације, која се очекује у наредних двадесетак дана бити присутно око 2.000 људи и да је тај скуп пријављен.

Како је рекао, „Никоме неће бити дозвољено да уруши стабилност и мир земље“.

БОНУС ВИДЕО

Народни посланици Санда Рашковић Ивић (испред посланичке групе „За спас Србије”) и Миљан Дамјановић (испред Српске радикалне странке) о антивучићевим протестима испред Скупштине Србије.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123