Прочитај ми чланак

РИА НОВОСТИ: Народ тежи Русији, власт иде у другом правцу

0

Москва -- Званични Београд последњих година ставља се у орбиту интереса Запада, односно ЕУ и НАТО, оцењује руска новинска агенција РИА новости у коментару.

Агенција пише да ЕУ и НАТО плански раде на увлачењу свих западноевопских земаља, те да се „првенствено ради“ о Србији „чији народ тежи Русији“, али да „власти Србије плове другим бродом и у другом правцу“.

Агенција подсећа да се министарка спољних послова ЕУ Федерика Могерини срела у Бриселу с премијерима шест балканских земаља, где је било „главно“ то што је посадила за исти сто премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Ису Мустафу.

„За ЕУ то је нови пробој на плану добијања међународног признања независности Косова и отимање од Србије која га, као и раније, сматра својом неодвојивом територијом“, наводи РИА.

У коментару се наводи да је признање независности Косова „главни услов за улазак Србије у ЕУ“, а да је Вучић више пута говорио да не види други пут за Србију, осим пута у ЕУ.

РИА наводи да су у „свести Срба“ НАТО и ЕУ практично идентични, и да „нису баш схватљиви статистички подаци 79,4 одсто против НАТО и 47,7 за ЕУ“, те да српски евроскептици сматрају да су подаци о односу Срба веома улепшани.

„То мишљење треба имати у виду у контексту бројних оптужби на Вучићев рачун да под својом контролом држи медије и да манипулише јавним мњењем“, наводи се у коментару.

Агенција додаје да састанак у Бриселу није био први када је руководство Србије било „принуђено“ да комуницира с лидерима Косова, као и да се „сваки пут то догађа при посредовању, тачније, под принудом ЕУ“.

Наводи се да „најоштрији критичари Вучића називају издајником који је, у замену за чланство у ЕУ, наводно спреман да жртвује право Србије на своју историјску земљу – Косово“.

„После преговора с Могерини, хоризонт односа између НАТО и Србије постао је јаснији“, оценује РИА, додајући да се премијер Црне Горе Душко Марковић „фактички излануо“, рекавши да је Србија заузела позицију војног неутралитета, али да је руководство Србије у сваком тренутку подржавало Црну Гору на путу у НАТО.

„Ово је веома индикативно“, закључује се у коментару руске државне агенције и додаје да је „Марковић осветлио прави однос Вучића према Алијанси“.

У коментару се наводи да би, судећи по свему, Вучић „одавно повео своју земљу у НАТО, чак и упркос расположењу Срба“, да не постоји поколење које је на својој кожи осетило бомбардовање НАТО-а.

Агенција подсећа да је Скупштина Србије „готово тајно“ 2015. године ратификовала споразум са НАТО (Статус оф Форцес Агреемент) и наводи да је тако Србија, де факто, постала чланица НАТО-а, са обавезама, али без права.

Наводи се, такође, да је исте године министар одбране Србије потписао споразум ИПАП.

Агенција још указује да ће Вучић под окриљем ЕУ морати да иде на преговоре о Косову с Рамушем Харадинајом, који је био оптужен за масовна убиства косовских Срба.