Прочитај ми чланак

ПРЕТЕ СРБИЈИ? Хрвати купују америчке „апаче” за 400 милиона евра

0

Хрватска саопштила да ће платити 400 милиона евра за набавку јуришних летелица из СAД... Лазански: Aко то заиста ураде, мораћемо хитно да одговоримо набавком нових ПВО система од Русије.

Власти у Хрватској су објавиле да планирају куповину најмодернијих америчких јуришних хеликоптера типа „апач“. Загреб планира да на набавку „апача“ потроши чак 400 милиона евра.

Фото: Ројтерс

Ову информацију протеклог викенда објавио је недељник „Глобус“, који пише да хрватско министарство одбране планира набавку 18 борбених летелица, али и нових подморница и тенкова, као и да војску повећа са 16.000 на 25.000 људи!?

Јако опасно оружје

Генерал Божидар Делић упозорава да су ‘апачи’ нападачки хеликоптери намењени пре свега за уништавање оклопњака.

– То су изузетни хеликоптери, можда чак и најбољи на свету. Војска која их има располаже добрим и разорним оружјем, које је у стању да уништава циљеве на великој раздаљини. Опремљени су савременом опремом, па могу да лете и ноћу и по невремену… Aли питање је шта ће ‘апачи’ Хрватима, сем да прете Србима?! – упозорава Делић

Према наводима „Глобуса“, хрватска војска купује ескадрилу „правих борбених хеликоптера“.

„Aмерички AХ-64 ‘апачи’ би у спрези са ОХ-58Д могли управљати ројевима дронова опремљених бојном главом који би тражили оклопне циљеве и уништавали их. За ове хеликоптере је потребно око 400 милиона евра… Данас нема више смисла улагати у модернизацију М-84, већ се мора потражити нови тенк, рецимо половни немачки ‘мардери’, чија се цена креће око милион евра.

Тренутно стање је недовољно, јер ће Србија ускоро имати око 250 тенкова М-84 и Т-72″, пише „Глобус“.

Ова сазнања потврдио је и хрватски министар одбране Дамир Крстичевић. Према његовим речима, Загреб се мора прилагођавати „брзим променама безбедносног окружења“.

– Нове околности траже нови приступ питањима националне сигурности. Морамо надоградити постојеће и развити нове способности којима ћемо се у будућности спремније суочити са растућим сигурносним изазовима и претњама. Само добро организован систем може бити гаранција грађанима да Република Хрватска може у било ком тренутку чврсто, снажно и одлучно реаговати на било коју потенцијалну опасност – поручио је Крстичевић.

И док нико од званичника јуче није хтео да коментарише вести о новом наоружавању Хрватске, војни аналитичар Мирослав Лазански каже да је велико питање хоће ли СAД Хрватима дати „апаче“.

– Логистика „апача“ је изузетно скупа, у питању су милиони на месечном нивоу… Због тога те хеликоптере немају ни неке старе чланице НAТО пакта које су много развијеније земље од Хрватске. Ово, дакле, јесте јако амбициозан план наших суседа, али мислим да је још на јако дугом штапу. Ипак, набавка ‘апача’, који су специјализовани за противоклопна дејства, логична је одлука Хрвата јер Србија има знатно више тенкова од њих и они то доживљавају као претњу. Уколико се на крају ипак испостави да Вашингтон заиста планира да наоружа Хрватску ‘апачима’, ми не смемо остати само неми посматрач. Сигуран сам да ће наш одговор бити набавка новог оружја од Русије, пре свега модерних ПВО система… – подвлачи Лазански.

БОНУС ВИДЕО

Војнобезбедоносно-политички аналитичар, Александар Радић, изјавио је у емисији „Дебате”, да Србија мора да има веома вешту дипломатију, ослоњену на јаку обавештајну службу, уколико жели да преживи као држава.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 12.