Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ПРОПАЛА МИЛОШЕВИЋА ИДЕЈА о конфедерацији Југославије и Грчке

0

"Како да се земља чланица ЕУ уједињује са неком другом земљом? Неозбиљно је. Али Милошевићу је било стало да пробије међународну блокаду", испричао је за Недељник Владислав Јовановић, тадашњи министар спољних послова.

Прва је половина деведесетих. Србија и СР Југославија су у потпуној изолацији. Милошевић је „блокадом на Дрини“ покушао да изврши притисак на босанске Србе ради компромиса у преговорима који би, између осталог, довео до укидања санкција.

Једини прозор у дипломатски свет за Београд била је Атина. Једина земља Европске заједнице, која ће се преименовати у ЕУ, која је одржавала дипломатске односе са Србијом у пуном капацитету била је Грчка. Зато је и у извештајима ЦИА које је Недељник не тако давно објавио, у профилу Слободана Милошевића наведено да има добре односе са премијером Грчке Мицотакисом, који је јуче, 29. маја, преминуо.

Мицотакис је долазио на Пале 1993. године, где је заједно са Милошевићем и Добрицом Ћосићем убеђивао руководство Републике Српске да прихвате Венс-Овенов план. Ти односи између Милошевића и Мицотакис су били толико блиски да је бивши председник Србије и СРЈ у једном тренутку озбиљно размишљао о идеји стварања конфедерације између Грче и СР Југославије.

То је за Недељник испричао Владислав Јовановић, тадашњи министар спољних послова.

Једном приликом, у авиону су седели Слободан Милошевић и министар спољних послова Владислав Јовановић. Ишли су у баш у Атину, где је у влади сада већ столовао као премијер Андреас Папандреу, који је наследио Мицотакиса. Током пута, Милошевић је изнео план: „Предложићу конфедерацију.“

Имао је и написмено састављен предлог и дао је Јовановићу „да баци поглед“. Министар спољних послова је био зачуђен, испричао је за Недељник. Покушао је да га одврати од те идеје.

„Како да се земља чланица ЕУ уједињује са неком другом земљом? Неозбиљно је. Али Милошевићу је било стало да пробије међународну блокаду“, рекао нам је Јовановић.

Узалуд су била одвраћања, премијер Папандреу је добио предлог. Елегантно га је, наравно, одбио.

Овом, сада већ историјском анегдотом, Владислав Јовановић илуструје тезу изнету у поменутом извештају ЦИА да је Милошевић ретко кога слушао, али да је понекад послушао министра спољних послова.

„Милошевић је био интровертан човек. Није волео да разговара с другима нити да слуша туђе мишљење. Нити је износио пред своје сараднике оно што намерава да каже пред странцима уочи састанка. Ми бисмо тек касније то сазнавали“, каже нам Јовановић. „Био је доста затворен и само пар пута је затражио савет.“