Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Да је ЕУ примила Југославију 1990, рата не би било

0

"1990. године требало је примити Југославију у ЕУ. Али то није учињено. Иста грешка направљена је и 2000.", каже италијански новинар Клаудио Герардини.

Овај новинар и хуманитарни радник је у последњих 30 година извештавао са најзначајнијих догађаја у Европи, међу којима су подела Чехословачке и пад Берлинског зида. Он такође сматра и да је међународна заједница само термин, јер није ништа учинила да спречи рат у БиХ.

Фото: Thinkstock

Он за Дојче веле оцењује да је француска влада, почетком конфликта у СФРЈ, гајила симпатије према Србији, а немачка према Хрватској, док је БиХ била препуштена сама себи.

За време боравка у Хрватској и БиХ Герардини је извештавао за медије на италијанском језику. Колико верује да је допринио да се јавност у Европи заинтересује за ратове у бившој Југославији?

„Рекао бих да је ситуација у том смислу била различита у свакој земљи у Европи. Утицај нису имали само медији. Огроман утицај имало је оно што су говорили интелектуалци. У Француској су интелектуалци били на страни Босанаца, у Немачкој су неки, попут Хандкеа подржавали Србију. У Великој Британији су се мање истицали интелектуалци, али је зато ББЦ имао најбоље извештаје о балканским ратовима. Рекао бих да је Италија добро разумела Југославију много пре него што је рат почео. Дан после Титове смрти у листу Коријере дела Сера освануо је текст у којем је писало: ‘Ако не будемо опрезни, у Југославији ће се десити масакр.’ Ипак, када су почели конфликти у бившој Југославији, Италијани више нису разумели шта се тамо дешава“, казао је он.

Европске земље нису учиниле довољно да спрече рат у Босни и Херцеговини, тврди Герардини.

„Међународна заједница је термин који је прихваћен и толико се користи у медијима. У БиХ су веровали да ће та дивна заједница спасити свет, па и БиХ. То је била велика илузија. Митеран је отишао у Сарајево и рекао да ће Босанци бити заштићени. На крају ништа није учињено. Па и у Сребреници се могло видети шта ће се десити и шта се дешава. Дакле, БиХ је увек била под будним оком, али никада ништа озбиљно није учињено да би она била спашена. Као да се мислило да ће се ствари решити саме од себе. Последња шанса да се спаси БиХ била је Сребреница. То није учињено и рат је убрзо послије тога био готов“, рекао је Герардини.

За Герардинија је Дејтонски споразум „ужасан“ јер је њиме БиХ подељена – и „паралисана“, а једино решење за њу јесте, према његовим ријечима, улазак у ЕУ.

„Додик стално понавља како БиХ не постоји. У Федерацији БиХ Бакир Изетбеговић не пропушта прилику да изјавама направи још већи хаос, Хрвати хоће своју државу и тврде да ће католици нестати из БиХ. Осим тога, сиромаштво је огромно у тој земљи. То утиче и на образовање људи, а сваки популизам и демагогија хране се незнањем народа. Корупција је огромна. Зато је једино решење за БиХ улазак у ЕУ“, оцењује за ДW Клаудио Герардини.

Он тврди да је Европа учинила две „огромне грешке“, и то 1990. и 2000. године.

„Још 1990. године, када се већ назирао рат, требало је примити Југославију у ЕУ, утицати на оне који су хтели да се одвоје да затраже улазак у ЕУ. Али то није учињено. Иста грешка направљена је и 2000. године. Ако се тада разматрала могућност да у ЕУ уђу Мађарска, Румунија и Бугарска, што се и десило, онда је требало примити и све земље бивше Југославије. ЕУ је све до 2004. године била у много бољем стању и много отворенија него данас“, истакао је он.

Упркос кризи, Европа „нема право да одустане од свог посла“, тврди Герардини. „Улазак БиХ, Србије, Македоније, Црне Горе у ЕУ једино је право решење. Алтернативе једноставно нема. Ја упркос свему имам наде“, закључује италијански новинар.