Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ОДЛУКА САБОРА СРПСКЕ ПРВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ први на удару „артемијевци“

0

Сабор СПЦ оснива одељење за праћење разбијачких делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација.

Сабор се неколико дана после завршетка заседања огласио „обраћањем верном народу“ и поводом „антиканонског и цркворушилачког деловања расколничке групе познате под именом „артемијевци““, окупљене око из СПЦ искљученог и рашчињеног епископа бившег рашко-призренског Aртемија (Радосављевића) што је, како је саопштено, била посебна саборска тема.

Саборна архијерејска Литургија у Пећкој Патријаршији (ФОТО: Српскa Православнa Црквa )

Сабор је, између осталог, оптужио за СПЦ бившег владику Aртемија за „један од најтрагичнијих примера покушаја цепања јединства СПЦ у новије време“, „постављање лажних епископа и свештеника – стварање својеврсне паралелне јерархије“ и низ других канонских преступа, чиме је „формирао раскол на телу СПЦ незапамћен од времена Светог Саве до данас“. Врх СПЦ упозорава вернике на „опасности које долазе од било какве заједнице са сектом артемијеваца“ и позива следбенике рашчињеног владике Aртемија да се „врате јединству у Цркви“.

Сабор је изопштио из СПЦ „такозваног хорепископа хвостанског Наума (Горана Марковића)“, а у саопштењу упозорава и „представнике општинских самоуправа у којима делује ова секташка заједница“ да треба добро да знају да је реч о групи која нема никакве правне и канонске заједнице са СПЦ“, те да „ова секта није ни регистрована као верска заједница и делује безаконо – како црквено тако и правно“.

Ово саопштење објављено је пред јучерашње окупљење у Лелићу, родном месту рашчињеног владике Aртемија на првој манастирској слави његове задужбине – манастира посвећеног Недељи светих отаца Првог васељенског сабора, којој је присуствовало више стотина верника. Овогодишње мајско заседање Сабора поклопило се са наставком суђења рашчињеном владици Aртемију пред Вишим судом у Београду, који је заједно са некадашњим сарадницима оптужен за наношење материјалне штете Епархији рашко-призренској. Рашчињени владика Aртемије је у одбрани пред судом поновио да је „оптужница монтирана“, да у њој нема конкретних доказа и да треба да „правда безакоње Синода и Сабора његовим уклањањем и ЕРП“. Као разлоге свог протеривања са Косова и Метохије он је навео је замерање светским моћницима, укључујући и некадашњег америчког секретара Џозефа Бајдена, као и борбу против косовске независности.

БОНУС ВИДЕО

Беседник протојереј – ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета у Либертвилу, САД говори о о исповедању православне вере;  као и о разлици између вере и сујеверја.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.