Прочитај ми чланак

МУФТИЈА СРЕМСКИ: Ако не добијемо џамију у Земуну – клањаћемо се испред Скупштине

0

ЕМИН ЗЕЈНУЛХУ НИ РЕЧ О ТОМЕ ШТО ЗА ГРАЂДЊУ НИЈЕ ИМАО ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ

МУФТИЈА сремски Емин Зејнулаху изјавио је данас да ће, ако се не направи договор са градом Београдом о изградњи џамије на општинском плацу у Земуну, он повести вернике да клањају намаз испред Скупштине града.

У ноћи између четвртка и петка багерима, уз обезбеђење жандармерије, порушен је објекат Исламске заједнице Србије у Земун Пољу, за који општина тврди да је био нелегалан, те од тада муслимани намаз клањају на улици.

„Ми ћемо наставити да се боримо. Ако нас не чују одавде, ми ћемо доћи испред Скупштине ту да клањамо и ја ћу да кажем: ‘Ево градоначелниче, ти нас води, ти нам буди хоџа. Ти организуј живот муслимана у Србији’ “, рекао је муфтија Зејнулаху за телевизију Н1.

Муфтија је у петак изразио наду да ће град изградити џамију, а данас је за Н1 рекао да од општине траже да је изгради на општинском плацу.

„Само тако може ова држава да се спере. Неко ко је наметнуо ово мојој држави и мом граду, ову бруку која је обишла свет, тај мора за то да одговара. Да одговара од нас грађана да га казнимо на изборима, а богами и да се смени са те функције”, рекао је муфтија Зејнулаху.

Муфтија је додао и да се нада да неће бити додатних тензија, да су до сада имали добре односе с градским властима и да ће наставити разговоре.

Рушење џамије било је најављено за четвртак током дана, али су се тада грађани окупили и спречили га. У петак ујутро, општина Земун је саопштила да је током ноћи срушен објекат ИЗ у Србији, јер није имао грађевинску дозволу.

Први терави-намаз уочи Рамазана, муслимани у Земуну клањали су на улици испред порушеног објекта.