Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Српски сељаци на милост и немилост временским непогодама

0

Актуелна власт у Смедереву још једном je показала неспремност да питања од суштинског значаја за наш град решава на озбиљан и одржив начин. То је сасвим у складу са досадашњом праксом којом се на системске проблеме реагује од случаја до случаја, без икаквог дугорочног плана и стратегије.

Градска организација Двери у Смедереву указује на чињеницу да су смедеревски пољопривредници и ове године остављени на милост и немилост временским непогодама, с обзиром да су тек пре неколико дана, тачније 22.05.2017. године потписани уговори са противградним стрелцима.

Подсећања ради, законски сезона заштите од града почиње 15. априла. Дакле, касни се скоро четрдесет дана. По среди је недопустива лежерност с обзиром да је на територији града Смедерева град већ падао у неколико наврата! Од владајуће већине у Смедереву тражимо одговор на питање ко је одговоран за такав пропуст?

Срећом, последице нису биле катастрофалне као прошле године када је већина усева била напросто уништена. Трагично је да градска власт није извукла никакве поуке из прошлогодишње катастрофе, већ је својом неодговорношћу судбину пољопривредника препустила чистој срећи у овом изузетно критичном периоду, када огромне површине под биљним културама могу да нестану за само десетак минута.

Искуство из Панчева нам говори да су и житељи Смедерева могли да плате скупу цену у виду полупаних кровова, оштећених аутомобила…

Материјални статус стрелаца је и даље парадоксално смешан, с обзиром на то колико важну улогу имају у заштити од града. Република им плаћа четири хиљаде динара а Градска управа још осам хиљада динара. За овај новац стрелци морају бити увек на располагању радарским центрима, спремни да делују у сваком тренутку.

Други значајан проблем представља опремљеност ракетама смедеревских противградних станица.

Минималан број ракета са којим се чека сезона не сме да буде испод дванаест. У седамнаест противградних станица на територији града Смедерева сада их има у просеку шест. Процес набавке и допремања ракета није нешто што се може урадити данас за сутра. А град уме да пада и неколико пута у пар дана.

Двери сматрају да, иако набавка противградних ракета није у надлежности локалне самоуправе, град Смедерево, без обзира на тај податак, мора да издвоји средства да сезона противградне заштите буде максимално спремно дочекана. У супротном, цена штете на усевима може бити вишеструко већа. Подсећамо да је прошле године на име накнаде штете од града из градског буџета издвојено 100 милиона динара и зато је лежерност градских челника непојмљива и недопустива.

Градска организација Двери у Смедереву тражи од надлежних да, попут Шапца, Град издвоји додатна средства и набави адекватан број противградних ракета уз које ће се наши пољопривредници осећати безбедно и заштићено.

Информативна служба Двери у Смедереву