Прочитај ми чланак

БРАМЕРЦ ОДЛУЧАН: „Инсистираћу на хапшењу радикала”

0

Главни тужилац Хашког трибунал Серж Брамерц најавио је да ће у новом извештају Савету безнедности Уједињених нација поново изнети проблем неизвршавања налога за хапшење троје припадника Српске радикалне странке (СРС) због непоштовања суда.

Ради се о врло озбиљним наводима – три члана Српске радикалне странке оптужена су да су претили, застрашивали и нудили мито двојици сведока у предмету против Војислава Шешеља – казао је Брамерц у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.


Брамерц је рекао да тај предмет није решен од јануара 2015. године и додао да „бегунци нису једини проблем с правдом за ратне злочине у Србији“, оценивши да „ситуација генерално не иде у добром смеру“.

Он је поздравио именовање новог тужиоца за ратне злочине у Србији, наводећи да се унапред радује сарадњи са Снежаном Станојковић.

Брамерц је оценио да је жалосно да се после 24 године процесуирања ратних злочина на међународном и националном нивоу ти злочини још негирају, да се не прихватају утврђене чињенице и да се величају ратни злочинци.

– То вређа и болно је за жртве које заслужују да сви препознају и признају злочине који су над њима почињени – казао је Брамерц.

Биланс Трибунала

Наводећи да Хашки трибунал крајем године завршава свој рад, он је казао да је Трибунал „направио невероватно важан посао“. Он је рекао да је суд оптужио 161 особу за геноцид, злочине против човечности и/или ратне злочене, као и да ниједан од оптужених за ратне злочине није у бекству.

Према његовим речима, пред Трибуналом је суђено 111 особа, а Тужилаштво тог суда је обезбедило 83 осудјујуће пресуде, док је 19 оптужених ослободјено оптужби.

Брамерц је рекао да је до окончања рада Трибунала приоритет завршавање суђења и жалбених поступака, наводећи да поновно суђење у случају „Станишић и Симатовић“ почиње 13. јуна, док је предмет „Караџић“ у жалбеном поступку.

Он је казао да очекује првостепену пресуду у случају „Младић“ и другостепену пресуду у случају „Прлић и остали“ до краја новембра.

Према његовим речима, очекују се и жалбе у предмету „Младић“, док се у предмету „Шешељ“ очекује другостепена пресуда крајем ове или почетком идуће године.

Главни тужилац Хашког трибунал оценио је да је пред домаћим правосудним телима у региону и даље велик посао и да би због учествовања у ратним злочинима почињеним на подручју БиХ требало процесуирати још око 5.000 људи.

Према његовим речима, тај посао могуће је урадити уз појачане напоре правосудних органа у БиХ.

Боља сарадња са Тужилаштвом у БиХ

Он је рекао да је Хашки трибунал побољшао сарадњу с Тужилаштвом БиХ откако је крајем прошле године на место главног тужиоца БиХ именована Гордана Тадић.

– Видели смо да постоји трајан напредак у раду на сложеним предметима ратних злочина, а то је веома важно. Има још око пет хиљада осумњичених које треба процесуирати за ратне злочине, тако да пуно тога треба урадити, а напредак који видимо охрабрује – казао је Брамерц.

БОНУС ВИДЕО

Миљан Дамјановић, народни посланик Српске радикалне странке је у емисији „Дебате” изјавио да је ЕУ довела напредњаке на власти и поставила Томислава Николића и Александра Вучића на челу Србије.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 12.