Прочитај ми чланак

„ТУЂМАНОВ ЦИЉ – Хрватска са што мање Срба, а дижу му споменик“

0

Београд -- Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је срамна одлука хрватског премијера Андреја Пленковића да открије споменик Туђману.

Бројене чињенице јасно показују да је стратешки циљ Туђмана био независна Хрватска без или са што мање Срба, а не мултиетничке Хрватске у којој би Срби имали сва национална и људска права, навео је Линта у писаној изјави.

„Туђман је одлучио да рехабилитује усташтво изјавом на првом Сабору ХДЗ-а фебруара 1990. године да је НДХ историјски израз хрватског народа за својом државом а не квинслишка и злочиначка творевина“, подсетио је Линта напомињући да је Туђман због тога одлучио да изабере ратну опцију као средство да протеривања Србе из хрватских градова и са крајишког подручја.

„То најбоље потврђује изјава из Туђмановог говора на Тргу бана Јелачића из маја 1992. године да рата у Хрватској не би било, да га Хрватска није желела“, сматра Председник Савеза Срба из региона.

Он мисли да у Хрватској још дуго времена неће бити спремности „да се започне процес детуђманизације“ Хрватске и да се јасно каже да је „тзв. модерна Хрватска настала на протеривању пола милиона Срба, слављењу злочина над Србима, негирању и прећутивању српских жртава и отимању, пљачки и уништавању српске покретне и непокретне имовине, али и пљачки сопственог народа“.

У хрватској јавности и даље је доминатна лажна и бесмислена теза да су Срби агресори и злочинци а да је Хрватска била жртва агресије и да је тобоже водила одбрамбени и ослободилачки рат, навео је Линта.

Једна од најпоразнијих последица Туђманове политике, како је напоменуо, јесте да чак 71 посто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да злочиначка НДХ није била фашистичка творевина.