Прочитај ми чланак

СРБИЈО, џабе си рушила Милошевића

0

"Лустрације у Србији није било зато што се опозиција која је дошла на власт после 5. октобра с различитим мотивима борила против Милошевића. Једни су се борили против Милошевићевог национализма, други против социјализма, а трећи против његове ратне политике", каже Весна Ракић Водинелић, професорка права из Београда, преноси "Радио Слободна Европа".

– Иначе, закон о лустрацији донет је 2003. године за време ванредног стања у Србији, после убиства премијера Зорана Ђинђића. Али он није могао да буде примењен зато што нису били отворени досијеи тајне полиције. Међутим, све и да је тај закон примењен, он не би имао великог ефекта, јер је предвиђао меку лустрацију – додаје Ракић Водинелић.

Историчар из Новог Сада Миливој Бешлин наводи да Закон о лустрацији никада није примењен због одсуства политичке воље.

– Друштво је сувише дубоко било инволвирано у све оно што се дешавало деведесетих година. Милошевићев режим је у великој мери био израз аутентичне воље грађана Србије, већина је прихватала циљеве и методе његове политике. Међутим, када су људи постали незадовољни резултатима, то јест када су наступили порази, они су ускратили подршку Милошевићу и окренули се новим креаторима те исте националистичке матрице. То је био главни разлог зашто је у Србији било немогуће спровести лустрацију – сматра Бешлин.

– Милошевић је добио подршку широких слојева становништва управо због тога какав је био. У томе треба тражити разлоге зашто је Србија тада ишла мимо света, због чега је одбацила промене и није кренула путем којим су ишле друге источноевропске државе – додаје он.

Вучић се одмах по доласку на власт чувао да афирмативно говори о деведесетим, а данас то отворено ради.

– Подсетићу да су при крају Милошевићеве власти плате запослених у основним и средњим школама биле око 25 марака, да би после две или три године биле преко 250 евра. У време Милошевића у Србији је била инфлација каква никада није забележена нигде у свету. Сви ресурси су били упропаштени.
Нажалост, 5. октобар је политички демонизован и то са приличним успехом. Верујем да већина грађана гледа на 5. октобар као на изневерену шансу и кривицу за то приписује искључиво властима које су дошле након пада Милошевића – каже Весна Ракић Водинелић.