Прочитај ми чланак

КРИК: Лазански вршио пропаганду у МКД; ЛАЗАНСКИ: Глупости

0

Београд -- Портал КРИК објавио је да је новинар и посланик СНС Мирослав Лазански са припадником српске тајне службе спроводио медијску пропаганду у Македонији.

Како наводе, Лазански је медијску пропаганду спроводио у корист бившег премијера Николе Груевског и руске политике.

 

Лазански све негира и наводи да је у Македонији био као новинар.

КРИК се у тексту позива на прислушкиване разговоре за које тврде да су процурили из македонске тајне службе.

Они истичу да је припадник БИА Горан Живаљевић, који је у вече нереда са демонстрантима ушао у македонско Собрање, 3. марта ове године позвао Ивана Стоилковића, посланика у македонском парламенту и председника Демократске партије Срба, који му је саопштио да је у Скопљу угостио новинара који ће извршити задатак за њих.

„Хеј, сместио сам овога, избрифовао сам га о колумни коју треба данас да напише за ʼПолитикуʼ. Идемо (он и новинар) на протесте да снимамо и онда када седнемо негде увече, назваћу те“, Стоилковић је пренео Живаљевићу, пише у транскрипту разговора у који КРИК тврди да је имао увид.

„У следећем разговору, од наредног дана, открило се ко је мистериозни новинар, али и више о његовој мисији. Стоилковић је рекао да га води на састанак са шефом владајуће македонске партије Николом Груевским“, пише КРИК.

„Покупићу у 20:45 Лазанског у хотелу и водим га код Груевског. Тако да нас чекајте у хотелу да се вратимо“, објаснио је.

Дан после тога у „Политици“ је објављена колумна под називом „Не дамо Македонију“.

„Излаз је у новим изборима”, предлаже у тексту Лазански оно што је био и званични захтев Груевског, упоређујући лидера опозиције са вођом нациста. „И Хитлер је дошао на власт путем легитимних избора. Тиме, наравно, не желим да кажем да је господин Зоран Заев, лидер (опозиционе) странке СДСМ, таква личност.“

Екипа је била задовољна обављеним послом. Истог дана када је објављена колумна, у вечерњим часовима Живаљевић и Стоилковић поново су се чули телефоном.

„Јавио се Лазански малопре. Каже текст пребацује рекорде читаности у Србији“, преноси Стоилковић успехе акције.

„Одлично, одлично“, одговара Живаљевић који му је, према разговорима, очигледно надређен.

„Ови транскрипти део су материјала који је македонска обавештајна служба сакупила пратећи и прислушкујући Живаљевића и Стоилковића. Новинари КРИК, Нова ТВ и ОЦЦРП видели су извештаје агенције, транскрипте, аудио записе и фотографије. У документима се тврди да је македонска служба имала одобрење суда да врши надзор“, пише КРИК.

Сакупљени докази, како агенција тврди, показују да је „уз посредовање Живаљевића и Стоилковића у марту 2017. године, новинар и војно-политички коментатор и члан парламента из владајуће СНС странке Мирослав Лазански доведен у Македонију са циљем да изведе пропагандне акције.“

Циљ је био, како је описано, да се промовише руска политика и Груевски, али и бори против уласка Македоније у НАТО.

Мирослав Лазански у изјави за Б92 наводи да су тврдње портала КРИК „глупост“ и да на то „не треба трошити време“.

„Био сам у Македонији, радио сам репортажу за телевизију Републике Српске, а после тога је колумна изашла у политици. Тачно је да сам се видео са Живаљевићем који ради у амбасади и са Стоилковићем који је председник Демократске снаге Срба у Македонији. Па са ким да се виђам? Логично је да се видите и информишете се са људима из амбасаде Србије. У каквој сам ја то кампањи када сам имао један текст, а потом је и сам Заев дао интервју за Политику“, наводи Лазански.

БОНУС ВИДЕО

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета говорио о томе на који начин је Србија умешана у догађаје везане са протестима у Македонији.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.