Прочитај ми чланак

ГДЕ СМО ОНО СТАЛИ: 7 нових српских поремећаја

0

Ово време, променљиво и нестабилно, неповратно утиче на психичку стабилност.

Ово време, променљиво и нестабилно, неповратно утиче на психичку стабилност. У том смислу, појавили су се неки нови психички поремећаји, до сада нерегистровани у области менталног здравља. Издвајамо 7 поремећаја који су били највише активни током протеклих 7 дана.

1. БИАХОЛИЧАРСТВО – зависност од Службе

Поремећај који се јавља због олаког придавања важности обавештајним службама, што последично доводи до контроле речених служби уз помоћ „ко оно беше није био дуго на функцији“ методе. Приликом избијања овог поремећаја може се приметити и недостатак здравог разума шире јавности, који се најлакше очитава у непостављеном питању: ако је Служба заиста тако професионална и тако способна, како то да није сама спречила кандидата који јој наводно не одговара, а уз помоћ свих оружја које су јој наводно на располагању?

2. ЗАДУЖБИНАРНИ ПОРЕМЕЋАЈ – опсесија Грађевинама

Обољење које се јавља када се уз помоћ мистрије, малтера, цигле и Патријарха покушава оставити историјски траг о свом постојању. Поремећај се појачава ако је видна диспропорција између цене објеката за историјско запамћивање и сопствених прихода током целокупне професионалне и политичке каријере.

3. СЕКСОЗА – оптерећеност полним питањима

Ментална дисфункција која омогућава припадницима опозиције да се излећу са изјавама дискутабилне политичке коректности по питању супротног пола и то баш, гле, у недељи када се на нови положај устоличује припадник позиције познат по сличним изјавама. Обољење засновано на егоцентричној самоуверености, а чија је једина последица мањак лажне шармантности и вишак добровољног рада за туђу корист.

4. ХАЛУЦИНАЦИОНАЛИЗАМ – национално привиђање и невиђање

Психичко стање у коме ни уз помоћ халуциногених супстанци – чак ни оних које се користе при судским рехабилитацијама – није могуће утврдити по чему се нови рестилизовани крагујевачки аутомобил разликује од старог. Сем што је рестилизација баш некако лепо легла пред нове преговоре о субвенцијама, а који ће се водити између првог АВ (Аутомобилског Возача) и првог директора у Торину који буде уопште имао времена да се тиме бави.

5. КАМПАНИЈАКАЛНО ПОНАШАЊЕ – предизборна хистерија опште праксе

Овај поремећај онемогућава оне захваћене њиме да размишљају и о чему другом сем о новој изборној кампањи. Која би, рецимо, душу дала да буде у августу. Јер сем што су и бирачи и претпостављени и из Брисела на мору, нова победа би можда могла да буде утеха за неутешно схватање како стварно изгледа македонски изборни сценарио и чему је стварно служило предизборно француско хапшење Харадинаја.

6. ХУЛИГАНОРЕЈА – дефицит блама испред Храма

Стање у глави које изазива хватање за мотку и бакљу, па одлазак испред храма Светог Саве, места ваљда највише богомданог за одлучивање о томе која је од две групе заљубљеника у најнеуспешнију споредну ствар у Србији – успешнија у ломљењу туђих лобања и ребара. Победници су, ваљда, у складу са овом новом хришћанском тековином, по завршетку свог Светог Чина, отишли градским превозом на паркинг испред Вољеног Клуба. Тамо су их из луксузних лимузина благосиљали Менаџери и Функционери, све крстећи се од чуда и захвалности што лова и даље тече, као река Јордан поред Светог Јована Крститеља. Амин, вала.

7. ГАСТАРБАЈТЕРОВ СИНДРОМ – потреба за бежањем

Малобројне особе – посебно оне млађе и радно способне – које нису захваћене до сада наведеним психичким поремећајима, такође оболевају. Али њихово онездрављење се манифестује другачије: подсвесном потребом да се провери до кад важи пасош. Те ако и даље важи, тад настаје свесна потреба да се побегне. Било куда, само да је тамо макар мало здравије за психу.

А што и није тако тешко наћи.