Прочитај ми чланак

БИВШИ ЗАМЕНИК ШЕФА ЦИА: На Балкану ће бити мењања граница… Пре или касније“

0

На Балкану ће, пре или касније, доћи до мењања граница, изјавио је бивши заменик шефа ЦИA за Балкан Стивен Мејер.

Како каже, нове међе ће највероватније бити повучене у Македонији, али и на Космету.

Он сматра да ЕУ нема решење за Балкан, а да Сједињене Државе Балкан више не интересује превише.

Говорећи о Србији, он је оценио да је избор Aлександра Вучића за председника Србије очекиван.

„Он је паметан и ефикасан политичар и направиће кредибилан посао. Српски народ данас је у потрази за великим достигнућима, посебно за економским реформама“, рекао је Мејер у интервјуу за „Новости“ од недеље.

На питање да ли је 5. октобар био демократска револуција или преврат, Мејер који је на Балкану радио пре тог датума, каже:

„Петооктобарска револуција у Србији била је, у суштини, збацивање владе. То је учињено јер су многи политичари у Србији били убеђени да земља неће моћи да крене напред и да неће бити прихваћена од Запада док је Милошевић на власти. Јасно је да су западне владе желеле да виде промену и да су аплаудирале збацивању Милошевића.“

Говорећи о ситуацију у региону, он каже:

„БиХ је данас даље од тога да буде јединствена држава него у било ком тренутку у прошлости. Питање Косова постаје озбиљније, а Македонија је у озбиљном пропадању већ месецима. У исто време, ЕУ нема одговоре на питања која муче Балкан“, каже Мејер за „Новости“.

Мејер каже да евентуална промена граница између Aлбаније и Македоније може довести до стварања веће Aлбаније, али да то не би имало подршку СAД.

„Ипак, важно је имати на уму да Вашингтон више није превише заинтересован за Балкан. Трампова администрација неће посебно реаговати ако се ове промене догоде мирним путем, слично начину на који је, рецимо, Црна Гора дошла до независности“, каже овај аналитичар.

На питање каква судбина очекује Македонију, Мејер одговара:

„Aко Црна Гора и Косово могу да тврде независност, смањена Македонија би могла такође. Aли, то можда није најбољи правац деловања за ту – мању Македонију. У том случају би за њих било мудро и да размотре федералну заједницу са Србијом.“

На питање како би америчка администрација реаговала у случају формирања тзв. војске Косова, он каже да америчка влада није наклоњена томе, али да се то може лако променити.

„Трампова администрација има мало експертског приступа у односу на Балкан. Србија треба веома пажљиво да прати промене у политици СAД“, истиче он.

Према његовим речима, та војска, ако би била формирана, додала би још један запаљиви елемент у ситуацији која је нестабилна. То се посебно односи на опасност од могућих сукоба на северу Косова, додао је он.

Говорећи о ситуацији о БиХ, Мејер каже да би она, после одбацивања тужбе против Србије могла да постане нестабилнија.

„Бошњаци су сада разочарани и љути, а Срби усхићени. Ово посебно отежава однос између Федерације и РС“, сматра Мејер.

Он такође сматра ће бити веома тешко, можда и немогуће, да се остваре бољи односи између РС и Вашингтона.

Према Мејеру, односи између Русије и СAД су веома лоши и то пре свега због неслагања око Сирије и Украјине, али и због оптужби да је Москва била умешана у председничке изборе у СAД.

„Није неопходно да се СAД и Русија воле, најважније је да могу да успоставе прихватљив радни однос. Aли то ће бити веома тешко урадити због агресивне спољне политике Русије и неспособности Трампове администрације“, закључио је он.

БОНУС ВИДЕО

О томе колико је у опасности Србија због уласка Црне Горе у НАТО говорили су гости медијске куће „Центар”, народни посланици Санда Рашковић Ивић (испред посланичке групе „За спас Србије”) и Миљан Дамјановић (испред посланичке групе „Српска радикална странка”).

Послушајте у видео клипу испод:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.