Прочитај ми чланак

БИВШИ ЗАМЕНИК ШЕФА ЦИА: Македонији боље у федерацији са Србијом

0

Бивши заменик шефа ЦИА за Балкан о Србији и САД, тензијама у окружењу, претњама стварања "Велике Албаније", РС И БиХ, ЕУ и Русији...

На Балкану ће, пре или касније, доћи до мењања граница. Нове међе ће се, највероватније, повући у Македонији, али и на Косову. Ово тврди др Стивен Мејер, некадашњи заменик шефа ЦИА за Балкан, обавештајац и аналитичар чија су уска специјалност четврт века биле европска и руска политика. Мејер, који је претпоставке о променама граница на Балкану износио у неколико наврата, истиче у разговору за „Новости“ да остаје при том ставу, указујући да Европска унија нема решење за регион, а да САД Балкан више не интересује превише.

– Босна и Херцеговина је данас даље од тога да буде јединствена држава него у било ком тренутку у прошлости. Питање Косова постаје озбиљније, а Македонија је у опасном пропадању већ месецима. У исто време, Европа нема одговоре на питања која муче Балкан.

* Претње стварања „велике Албаније“, које износе албански политичари, само доливају уље на ватру. Да ли тај процес има подршку САД?

– Евентуална промена граница између Албаније и Македоније може довести до стварања веће Албаније, али то не би имало подршку САД. Ипак, важно је имати на уму да Вашингтон није превише заинтересован за Балкан. Трампова администрација неће посебно реаговати ако се ове промене догоде мирним путем, слично начину на који је, рецимо, Црна Гора дошла до независности.

* Каква судбина очекује Македонију?

– У данашњем свету, и мања Македонија може да преживи. Ако Косово и Црна Гора могу да тврде државност, смањена Македонија би могла такође. Али, то можда није најбољи правац деловања за ту – мању Македонију. У том случају би за њих било мудро да размотре федералну заједницу са Србијом.

* Како би администрација САД реговала у случају формирања тзв. Војске Косова?

– Америчка влада није наклоњена формирању косовске војске. Међутим, то се може лако променити. Трампова администрација има мало експертског приступа у односу на Балкан. Србија треба веома пажљиво да прати промене у политици САД.

Колико је Запад свестан чињенице да би оружане снаге, настале на темељима терористичке ОВК, биле претња за дестабилизацију целог региона?

– Та војска, ако би била формирана, додала би још један запаљиви елемент у ситуацији која је нестабилна. То се посебно односи на опасност од могућих сукоба на северу Косова.

* Како оцењујете ситуацију унутар БиХ?

– После одбацивања тужбе БиХ против Србије ситуација би могла да постане нестабилнија, јер је управо тај случај покренут од стране Бошњака, не и другог дела – РС. Бошњаци су сада разочарани и љути, а Срби усхићени. Ово посебно отежава односе између Федерације и РС.

* Постоји ли шанса да РС и председник Додик остваре боље односе са америчком администрацијом?

– Мислим да ће бити веома тешко, можда и немогуће, да се остваре бољи односи између РС (Додика) и Вашингтона. Амбасада САД у Сарајеву и Стејт департменту нису променили политику у Босни већ 25 година, они и даље виде као једино решење да БиХ буде јединствена и мултиетничка. Вашингтон је слеп за промене услова и потпуно будаласто сматра да суперсиле не праве грешке. За разлику од многих политичара у региону, Додик се неће повиновати захтевима Вашингтона. Ситуација ће остати каква и јесте.

* Колико цењени Срби у САД могу да побољшају однос, пре свега Србије и САД?

– Постоје многи цењени Срби у Америци који могу да помогну да односи САД и Србије буду још бољи. Ипак, пажња Вашингтона данас је негде другде – Русија, Кина, Северна Кореја, Блиски исток. Али, односи би се могли побољшати уколико би дошло до веће културне и студентске размене, уколико би се ставио већи нагласак на трговину.

* Како видите будуће односе САД и Русије?

– Односи између две земље су веома лоши и то, пре свега, због неслагања око Сирије и Украјине, али и због оптужби да је Москва била умешана у председничке изборе у САД и да је неколико људи који су учествовали у Трамповој кампањи радило за Русију. Није неопходно да се Русија и САД воле, најважније је да могу да успоставе прихватљив радни однос. Али, то ће бити веома тешко урадити због агресивне спољне политике Русије и неспособности Трампове администрације.

* У ком правцу данас иде ЕУ?

– Нико не зна тачно шта ће се десити са ЕУ, али знакови нису добри. ЕУ је вероватно достигла свој врхунац моћи и утицаја деведесетих година прошлог века. Али, финансијска криза након 2008. године и сада избегличка нарушиле су ефикасност и моћ ЕУ. Сада је на делу велика рационализација политике у Европи. ЕУ неће нестати, али ће бити далеко слабија него што је била у прошлости

ЗАПАД И 5. ОКТОБАР

* На Балкану сте радили у периоду пре 5. октобра 2000. године, да ли је то била демократска револуција или преврат?

– Петооктобарска револуција у Србији била је, у суштини, збацивање владе. То је учињено јер су многи политичари у Србији били убеђени да земља неће моћи да крене напред и да неће бити прихваћена од Запада док је Милошевић на власти. Јасно је да су западне владе желеле да виде промену и да су аплаудирале збацивању Милошевића.

СРПСКА ДОСТИГНУЋА

* Политичка стабилност у региону, извесно је, једино је видљива у Србији…

– Избор Вучића за председника Србије је очекиван. Он је паметан и ефикасан политичар и направиће кредибилан посао. Српски народ данас је у потрази за великим достигнућима, посебно за економским реформама.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, политички аналитичари проф. др Душан Јањић (директор Форума за етничке односе) и проф. др. Слободан Антонић (професор Београдског универзитета на Филозофском факултету, на одељењу Социјалогија) говоре о томе како функционише антисрпски савезу Хрвата и Албанаца на Балкану.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.