Прочитај ми чланак

ВЕОМА ВИСОК СТЕПЕН УВ ЗРАЧЕЊА У СРБИЈИ НАРЕДНА 3 ДАНА:Недеља ће бити најкритичнијa

0

Грађанима се препоручује да од 11 до 16 часова, не излазе напоље, а ако морају да обавезно намажу заштитну крему. Обавезно је и ношење наочара за сунце

Сунце, па и оно које се не види, данас, сутра и у понедељак, ће пржити јер ће индекс УВ зрачења бити веома висок у већини места у Србији, показују прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ).

У Србији се степен УВ зрачења мери индексом од један до десет, а оно ће данас и у наредна два дана у већем делу наше земље бити седам или осам, што је високо односно веома високо на скали УВ индекса.

Данас ће највеће зрачење – 8, бити у Врању и Приштини, док ће седам бити у остатку Србије – Београду, Новом Саду, Сомбору, Ваљеву, Зрењанину, Кикинду, Виршли, Краљеву, Крушевцу, Ћуприји, Нишу, Лесковцу…

Нешто мање биће у Сјеници, Неготину и на Златибору где ће индекс бити шест.

Међутим, већ сутра у Сјеници и на Златибору биће највеће зрачење где ће индекс бити осам. Иста ситуација биће и у Сомбору, Лозници, Крушевцу, Нишу, Лесковцу… Свуда у остатку Србије вредност УВ индекса биће седам.

С обзиром на прогнозу РХМЗ, чини се да ће ове вредности за викенд бити само загревање с обзиром на то да ће у понедељак у много више градова зрачење бити врло високо, односно његова вредност биће осам.

Такве су прогнозе и за Кикинду, Зрењанин, Нови Сад, Палић, Сомбор, Лозницу, Краљево, Пожегу, Копаоник…

Грађанима се препоручује да у најтоплијем делу дана од 11 до 16 часова, не излазе напоље, али ако морају, да пре излагања сунцу, на кожу намажу заштитну крему. Обавезно је ношење наочара за сунце.